...
Träflis och organiska bindemedel bakom nytt förpackningsmaterial
Sulapac-materialet är lämpligt för tillverkning av kosmetikaförpackningar till tvål, krämer, etc. (Bild Sulapac)
Sulapac Oy är grundat och drivs av de två finska biokemisterna Suvi Haimi och Laura Kyllönen. (Bild Sulapac)

Finska startup-företaget Sulapac Oy lanserar ett alternativ till plastförpackningar med ett nytt ekologiskt material, tillverkat av träflis och nedbrytbara organiska bindemedel.
Sulapacs förpackningsmaterial är vattentätt och fullständigt biologiskt nedbrytbart och i ett första skede är materialet tänkt att användas för tillverkning av exklusiva lyxförpackningar till kosmetikaprodukter.


Bakom Sulapac Oy står de två finska biokemisterna Suvi Haimi och Laura Kyllönen, som skrivit en avhandling om medicinska biomaterial. Deras startup-företag bildades i februari i år och har tillkommit med stöd av Tekes, det finska utvecklingscentret för teknologi och innovationer.

”Processen att omvandla innovationen till en kommersiell produkt underlättades av våra egna kunskaper om vilka biomaterial som passar i vilken miljö”, skriver Suvi Haimi i ett pressmeddelande.

Produkter tillverkade i Sulapac-materialet har plastliknande egenskaper. Eftersom det är vatten- ochj oljetätt och helt ogenomträngligt för syre, anser grundarna att det är speciellt lämpligt till kosmetikaprodukter som tvål, krämer, salvor, etc.

Förpackningar tillverkade i Sulapac kan dessutom tillverkas i former och utseenden helt enligt kundens önskemål.

”En annan stor fördel är att förpackningarna kan tillverkas i stora serier, precis som konventionella plastförpackningar, vilket gör produkterna mycket konkurrenskraftiga”, säger Suvi Haimi.

Sulapac Oy riktar nu in sig på en snabb tillväxt och man förhandlar just nu med ett antal olika varumärken för att ingå olika partnerskapsavtal. Entusiasmen och tilltron för det nya materialet är stor och i initialskedet har Sulapac och dess grundare fått in en miljon euro (knappt tio miljoner kronor) i finansiella bidrag.

”Vår stora vision är att göra Sulapac till det ledande ekologiska förpackningsmaterialet och vi söker nu partners som kan hjälpa oss att nå ut internationellt genom globala varumärken”, avslutar Suvi Haimi.

N.B.:
Sulapac Oy är ett av sex startup-företag som valts ut av Stora Enso att medverka i företagets acceleratorprogram – ett startup-initiativ som Stora Enso genomför i samarbete med Aalto University Developing Entrepreneurship (Aalto ENT) och Vertical Accelerator.
Startup-företag från hela världen har haft möjlighet att ansöka till programmet och presentera affärsidéer med fokus på smarta fabriker, kundupplevelse och leveranskedjan – och andra intressanta idéer med tydlig koppling till förnybara material.
Vinnarna valdes ut i hård konkurrens bland över 120 sökanden. I slutomgången fick de medverkande presentera sina bidrag för Stora Ensos ledningsgrupp.
Förutom Sulapac Oy valdes följande fem startup-företag ut att medverka i acceleratorprogrammet: Top Data Science, Collective Crunch, Trä Kronor, LOOP by Circology och Drvr.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-06-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Finland Förpackningsmaterial Kosmetika Plast Plastförpackningar Stora Enso Sulapac varumärkesägare

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK