...
Utrikeshandeln gick starkt uppåt under första kvartalet
Under första kvartalet 2017 ökade värdet av Sveriges utrikeshandel mycket starkt.

Under första kvartalet 2017 ökade värdet av Sveriges utrikeshandel mycket starkt. Exporten av varor ökade med 13 procent och importen med 14 procent jämfört med första kvartalet 2016. 
Ökningen gäller samtliga varugrupper. Tjänsteexporten ökade med två procent och tjänsteimporten med nio procent. Det visar Kommerskollegiums rapport om Sveriges utrikeshandel första kvartalet 2017.


Värdet av varuexporten ökade till samtliga världsdelar förutom Afrika. Störst var exportökningen till Oceanien och Asien. Bland annat ökade exporten till Australien med 30 procent, exporten till Kina med 32 procent och till Japan med 48 procent.

Norge, Storbritannien och USA fortsätter att vara de länder, som Sverige exporterar mest tjänster till, men av dessa länder är det bara exporten till Storbritannien som ökat, upp 13 procent. Storbritannien och USA är även de länder varifrån Sverige importerar mest tjänster. Tjänsteimporten från våra nordiska grannländer fick en tvåsiffrig ökning, Danmark upp 14, Finland 20 och Norge 25 procent.

I rapporten diskuteras också den senaste tidens utveckling av världshandeln. Denna har under en längre tid utvecklats svagare än den globala BNP-tillväxten, något som kommit att kallas ”the global trade slowdown”. De senaste fyra kvartalen har dock tillväxttakten för världshandeln varit starkare än den globala BNP-tillväxten. Huruvida detta innebär ett trendbrott återstår att se.

Hela Kommerskollegiums rapport om Sveriges utrikeshandel första kvartalet 2017 kan du läsa HÄR.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-06-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK