...
Bättre sent än aldrig: Premiär för PET-återvinning i Nya Zeeland
Nya Zeeland har nu fått sin första anläggning för återvinning av PET-flaskor. (Bild Flight Plastics)

Trots att Nya Zeeland gjort sig känt för välstånd och framsynthet har man saknat återvinning av PET-flaskor – men nu är landets första recyclinganläggning för PET invigd!
Det är koncernen Flight Group Ltd, där bland annat plastföretaget Flight Plastics ingår, som med stöd av nyzeeländska regeringen byggt en tvätt- och återvinningsanläggning för PET-flaskor i huvudstaden Wellington.


Den nya anläggningen har kostat totalt 12 miljoner NZ-dollar (drygt 71 miljoner kronor) och av dessa kom cirka fyra miljoner dollar från den statliga fonden Waste Minimization Fund, som stöder projekt som minskar miljöskador. Fonden finansieras med avgifter, som tas ut på avfall och sopor, vilka avyttras på deponier.

Enligt Flight Plastics VD Keith Smith kommer den återvunna PET-plasten från den nu invigda recyclinganläggningen att användas för tillverkning av termoformade förpackningar, i vilka 50 till 80 procent av material kommer att utgöras av återvunnen PET (rPET).

Flight Plastics har sedan år 2014 tillverkat andra plastförpackningar av återvunnen PET, men då har den återvunna plasten importeras från utlandet. 

”Den verksamheten gav väldigt uppmuntrande resultat och därför var nästa steg att skapa ett inhemskt återvinningssystem genom att uppföra en egen tvätt- och nedbrytningsanläggning”, säger Keith Smith.

Flight Plastics har nu en kapacitet att återvinna 6.000 ton PET om året och råvaran kommer från insamlingar runt om i landet, vilka årligen samlar in cirka 8.000 ton PET. Någon pantbelagd och etablerad insamling av PET-flaskor, som vi exempelvis har i Sverige, finns än så länge inte i Nya Zeeland och i dagläget är det endast mellan 30 och 35 procent av alla PET-flaskor i landet, som hamnar i de ”trottoarinsamlingar” som finns i landet.

”Om kiwis får reda på att det finns en inhemsk återvinning av sådana flaskor, kommer säkert återvinningsgraden att förbättras”, säger Keith Smith.

Nya Zeeland importerar årligen 20.000 ton jungfrulig PET och förhoppningen är nu att den mängden ska kunna minskas tack vare den nya återvinningsanläggningen.

Flight Plastics, som etablerades på 1970-talet, har PET-anläggningar även i Adelaide, Australien och i Romsey, England.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-08-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Dryckesförpackningar Miljö Nya Zeeland PET Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK