...
Väsentligt lägre koldioxidavtryck med återvunnen PET enligt studie
Koldioxidavtrycket när PET-flaskor samlas in och omvandlas till rPET är nästan 80 procent lägre än vid produktion av jungfrulig PET, hävdar en österrikisk miljökonsultfirma.

Den österrikiska miljökonsultfirman Denkstatt GmbH har gjort en studie, som hävdar att koldioxidavtrycket från återvunnen PET är väsentligt lägre än avtrycket från jungfrulig PET.
Studien var beställd av den ledande österrikiska förpackningskoncernen Alpla-Werke Alwin Lehner GmbH & Co. KG, som varit verksamt inom PET-årtervinning i mer än 20 år, och det analyserade rPET-materialet kom från koncernens dotterbolag PET Recycling Team GmbH i österriskiska Wöllersdorf.


Koldioxidavtrycket beräknades enligt standarden ISO 14044 och beräkningarna startade med insamling och sortering av använda PET-flaskor, transporter till återvinningsanläggningen i Wöllersdorf, tvättning, bearbetning och granulering av materialet, etc.

Det resultat, som Denkstatt GmbH kom fram till, var minst sagt slående. Koldioxidavtrycket för det återvunna PET-material, som producerades vid PET Recycling Teams anläggning, uppmättes till 0,45 kilo koldioxidekvivalenter per kilo återvunnen PET, vilket ska jämföras med koldioxidekvivalenten på 2,15 kilo per kilo jungfrulig PET. De samlade koldioxidutsläppen för det återvunna PET-materialet befanns alltså vara cirka 80 procent lägre än för nyproducerat PET-material.

Alpla-Werke driver tre stora återvinningsanläggningar för PET runt om i världen. Förutom PET Recycling Teams anläggning i Wöllersdorf har man en joint-venture-anläggning i Mexico och en helägd anläggning i södra Polen. Den totala årskapaciteten för dessa tre anläggningar är cirka 65.000 ton rPET av livsmedelsgodkänd kvalitet.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-08-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Övrigt PET Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK