Stor potential för wellpapp – men mer forskning behövs
”Mer grundläggande forskning behövs kring wellpapp”, säger Astrid Odeberg Glasenapp och Jesper Berthold.

Ökade krav på biobaserade material och växande e-handel gör att det finns en stor potential för wellpapp och nu satsar RISE på mer forskning kring förpackningsmaterialet. Men, varför behövs det egentligen vidareutveckling av wellpapp, ett material som redan är både enkelt, billigt, miljövänligt och återvinningsbart?

Astrid Odeberg Glasenapp, Senior Project Manager vid RISE:s division Bioekonomi, förklarar: 
”Därför att vi ser ett paradigmskifte i branschen. Med ökade krav på biobaserade material och krav som den växande e-handeln ställer finns stor potential för wellpapp att ta nya marknadsandelar. Och då vill man inte bara satsa på bulk– att få ut så mycket wellpapp som det bara går – utan man måste rikta in sig mer specifikt för att urskilja sig mot konkurrenterna. 

Enligt Astrid har den grundläggande forskningen inte varit i fokus på många år. Men för det paradigmskifte som hon pratar om, krävs mer forskning. Därför får wellpapp ett eget programområde – ”Improving corrugated board performance” – i det kommande forskningsprogrammet The Bioeconomy Research Programme 2018–2020

”Vi ska hjälpa dem med de största utmaningarna. Fukt är ett gammalt olöst problem, alla vet det. För att kunna göra materialet mer vattenbeständigt måste vi ta reda på vad som faktiskt händer och vilka orsakerna är? Mätmöjligheterna blir därför viktiga”, säger Astrid. 

Jesper Berthold, ansvarig för programområdet och chef för sektionen Förpackningsutveckling och produkttest, tillägger: 
”Vi har erfarenhet av att arbeta med pappersmekaniska simuleringar, som gör att vi kan bygga upp större strukturer, t ex en wellpapp, baserad på egenskaper hos det ingående papperet. I modellerna kan vi sedan lägga in alla parametrar rörande konvertering och tryck och med de modellerna på plats simulera egenskaperna hos den färdiga lådan. Det skulle vara ett fantastiskt steg, som sparar tid, pengar och miljö.”

Hela intervjun med Astrid Odeberg Glasenapp och Jesper Berthold kan du läsa i nästa utgåva av tidningen nord emballage, som utkommer inom kort.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-09-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial e-handel Forskning och utveckling FoU nord emballage Övrigt RISE Well Wellpappförpackningar

Packnews Sponsors
OBS! Du som prenumerar på nord emballage / packnews.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
LEDIGA JOBB


Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

 
Zetatrade, Häggvik, Sollentuna,
söker engagerad och teknisk säljare
 
Vi söker dig som brinner för att skapa nya relationer med sinne för goda långsiktiga samarbeten. Du kommer att fokusera på vårt maskinutbud för ytdekorering på plast och papper med tillhörande folier samt maskiner och folier för märkning/etikettering.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Antpac
Speedpac
Dynatec
RPC
Mobergs