...
Mjölkprotein utgör råvaran för fransk bioplastproducent
Lactips tillverkar bioplastprodukter av mjölkprotein.
Marie-Helene Gramatikoff är VD för franska bioplastföretaget Lactips.

Det franska företaget Lactips har fått 1.5 miljoner euro (ca 14 miljoner kronor) i EU-bidrag för att fortsätta sin utveckling av bioplast baserad på mjölkprotein.
Förtagets produkter används till livsmedelsförpackningar och andra livsmedelsbaserade applikationer. Med det nu beviljade EU-bidraget säger företaget att man även kan sikta in sig på non-food marknaden, exempelvis utveckla vattenlösliga bioplastfilmer till maskindiskmedelskapslar, jordbruksprodukter, vattenreningsmedel, etc.


”Vårt material är ett helt rent och miljövänligt biomaterial, som inte lämnar kvar några spårbara rester i miljön”, säger Lactips VD Marie-Helene Gramatikoff.

Lactips skriver att man kommer att samarbeta med det speciella polymermateriallaboratoriet vid Saint Etienne-baserade Jean Monnet-universitetet för att forska och utveckla mjölkproteinbaserade bioplastprodukter, vilka ska kunna användas i 3D-skrivare.

Lactips, som grundades 2014, använder sig i sin produktion av mjölkprotein, som kommer från mjölkpulverproducenter i östra Europa. Till sina non-food produkter kommer man att använda sig av oätligt kasein, som är en restprodukt vid mjölkpulvertillverkningen.

Enligt Marie-Helene Gramatikoff planerar Lactips nu att utöka personalstyrkan från 20 till 30 personer och man siktar på att år 2020 uppnå en omsättning på 20 miljoner euro (ca 190 miljoner kronor). Företaget har också planer på att nästa år bygga en tillverkningsanläggning någonstans i Loire-distriktet, mellan Saint Etienne och Lyon.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-09-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara EU konsumentförpackningar Livsmedel Livsmedelsförpackningar Miljö Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK