...
Rapport: Fortsatt starkt uppåt för Sveriges utrikeshandel
Kommerskollegium rapporterar fortsatt starkt uppgång för Sveriges utrikeshandel.

Sveriges handel med varor och tjänster fortsätter att öka starkt. Såväl varuexport som -import ökade under första halvåret i år med 10 procent i värde jämfört med första halvåret 2016. Även tjänsteexporten ökade, upp 3,9 procent, medan importen av tjänster gick upp med 9,3 procent. Det visar Kommerskollegiums rapport över Sveriges utrikeshandel första halvåret 2017.

Värdet av varuexporten har framförallt ökat mycket kraftigt för energi- och mineralvaror. Exporten av energivaror har värdemässigt ökat 35 procent medan den minskade volymmässigt med 3,5 procent. Exporten av mineralvaror ökade med 27 procent i värde medan volymuppgången blev 2,8 procent.

Tyskland, Norge och USA fortsätter att vara Sveriges största exportmarknader. Bland enskilda länder har exporten ökat kraftigt till Japan och Ryssland (båda upp 37 procent), Kina (33 procent) och Australien (20 procent). När det gäller tjänstehandeln så förblir USA och Storbritannien viktiga handelspartners både för Sveriges export och import av tjänster.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Japan tog ett stort steg framåt i somras, då parterna kom fram till en principöverenskommelse kring nyckelfrågorna. I rapporten ägnas ett särskilt avsnitt åt den svensk-japanska handeln.

Kommerskollegiums rapport över Sveriges utrikeshandel första halvåret 2017 kan du läsa via pdf-länken nedan.

Ladda ner PDF: utrikeshandel-rapport-2017.pdf


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-09-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Övrigt undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK