...
Storaffär inom plast: BASF köper del av Solvay för 15 miljarder kr
Vy över BASF:s gigantiska anläggning vid Rhens strand i tyska Ludwigshafen. (Bild BASF)

Tyska plast- och kemigiganten BASF köper belgiska konkurrenten Solvay SA:s polyamid-division för 1,6 miljarder euro (drygt 15 miljarder kronor). Det tillkännager de båda företagen i ett gemensamt uttalande.
Försäljningen ingår i Solvays förändringsstrategi, som går ut på att bli ett mer specialiserat kemikalieföretag, enligt en talesman för bolaget.


Solvas division inom polyamider (nylon) kommer att komplettera BASF:s portfölj av tekniska plaster och kommer att integreras med andra plastdivisioner vid BASF:s stora anläggning i tyska Ludwigshafen.

”Förvärvet kommer också att öka BASF:s tillgång till viktiga tillväxtmarknader i Asien och Sydamerika”, säger  BASF i uttalandet.

Nettoomsättningen i fjol för Solvays polyamid-division uppgick till 1,315 miljarder euro (ca 12,5 miljarder kronor) och resultatet före skatt, etc. (EBITDA) innebar en vinst på 200 miljoner euro (ca 1,9 miljarder kronor).

Solvays polyamid-verksamhet har cirka 2.400 anställda globalt, av vilka merparten, eller 1.300, är stationerade i Frankrike. Runt om i världen har divisionen 12 tillverkningsanläggningar, fyra forskningsenheter och tio tekniska supportcentra.

Solvay, vars rötter går tillbaka till 1863, omsatte år 2015 12,4 miljarder euro (ca 118 miljarder kr). Koncernen, som har sitt huvudkontor i Neder-Over-Heembeck utanför Bryssel i Belgien, har cirka 26.900 anställda runt om i världen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-09-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BASF Business Industri Köp/Försäljning/Samgående Övrigt Plast Solvay Tyskland

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK