...
Lyxig kartongförpackning till prisad finsk dillvodka
Flaskan till finska dillvodkan Gustav är designad av Jaani Vaahtera och den lyxiga ytterförpackningen är tillverkad i en specialutvecklad kartong från bruket Kotkamills.

Falskartongen till vodkaförpackningen utvecklades av Kotkamills på bara två veckor. Här ett nöjt team med från vänster Petteri Myllys och Harri Nylund från Lignell & Piispanen samt Yrjö Aho från Kotkamills. (Bild Kotkamills)

Det finska familjedestilleriet Lignell & Piispanen fick nyligen ett prestigefyllt erkännande för sitt arbete, när företagets nya dillvodka Gustav vann förstapris på International Wine and Spirits Competition (IWSC) i London.
Den stilfulla vodkaflaskan kommer i en lyxig ytterförpackning, tillverkad i kartong från finska Kotkamills.


För att utveckla en speciell flaska till vodkan anlitade Lignell & Piispanen den berömda finska designern Jaani Vaahtera, som utformade en flaska, som återspeglar vodkans rena karaktär.

”Flaskan blev fantastisk, men förpackningen hade vi inte tänkt så mycket på. Vi visste bara att vi ville ha en snygg och hållfast förpackning för att skydda mot slitage och stötar, men också mot imitationer och förfalskningar”, säger Harri Nylund, VD för 165-åriga Lignell & Piispanen.

Lösningen blev det finska företaget Starcke, som är specialiserat på varumärkesskydd,. De anlitades för att skapa en unik och smart ytterförpackning för vodkan. 

”För kunderna är förpackningens utseende och känsla förstås det viktigaste, men utan hållfast kartong av högsta klass är det omöjligt att skapa en elegant förpackning, särskilt om man vill använda prägling eller foliering. Därför kontaktade vi Kotkamills. Vi visste att deras nya kartongmaskin skulle kunna producera en kartong med rätt egenskaper”, säger Ilkka Harju, Head of Design & Innovation hos Starcke.

När Starcke, konverteraren Orapac och Lignell & Piispanen kontaktade Kotkamills för att förklara vad de behövde, blev de överraskade av att företaget direkt började utveckla en helt ny kartong för att uppfylla deras krav!
 
Resultatet var en hållfast falskartong med en ytvikt på 450 g/m² och en tjocklek på 800 mikrometer. Ilkka Harju kallar kartongen för en ”lätt tungviktare”, eftersom den ger flaskan utomordentligt skydd, men väger mindre och har bättre egenskaper jämfört med lättare wellpapp, som var det andra alternativet.

”Hela utvecklingsprocessen gick otroligt snabbt, på bara några veckor. Jag har sett fall där motsvarande process tagit upp till ett år”, kommenterar Ilkka Harju.

Den nya kartongkvaliteten, som benämns Aegle White 800 µm 450 g/m² och som kommer att presenteras på mässan Luxe Pack i Monaco i oktober, finns ännu inte tillgänglig i serieproduktion, utan kan enligt affärsutvecklingschefen Yrjö Aho från Kotkamills ses som en konceptkartong, ungefär som konceptbilarna på bilmässor.

”Den nya kartongen visade för oss att vår nya kartongmaskin är ännu mångsidigare än vi trodde. Det är troligen marknadens starkaste och lättaste nordiska falskartong”, säger Yrjö Aho.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-09-22

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK