...
Miljontals påsar av fossil plast ersätts med bioplast
Axfood kommer i fortsättningen att erbjuda fruktpåsar av bioplast i stället för påsar av oljebaserad plast. Bioplastpåsarna tillverkas av sockerrösbaserad  ”I´m Green”-polyeten som är brasilianska Braskems varumärke.
I Axfoods egna butiker kommer nu 170 miljoner oljebaserade plastpåsar för frukt och grönt att ersätta med bioplastpåsar.

Dagligvarukoncernen Axfood, där bland annat Hemköp och Willys ingår, ska ersätta fruktpåsar av fossil plast med bioplastpåsar, tillverkade av brasilianska Braskems sockerrörsbaserade ”I´m Green”-polyeten. Förändringen ska göras i Axfoods samtliga egna butiker och när den är helt genomförd omfattar den totalt cirka 170 miljoner påsar om året.

Axfood skriver i ett pressmeddelande att man med åtgärden flyttar fram sina positioner ytterligare för att minska användandet av plastpåsar av oljebaserad plast.

”Övergången till fruktpåsar av sockerrör är ett viktigt led i att ytterligare minska den totala klimatpåverkan”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

För hela Axfood-koncernen, där även Axfood Närlivs med Tempo och Handlar´n ingår, innebär bytet till fruktpåsar av sockerrörsbaserad bioplast ett minskat koldioxidutsläpp med drygt 60 procent per år.

Övergången till de nya påsarna sker successivt under hösten, i takt med att lagren av de oljebaserade plastpåsarna töms. Först ut är två Hemköpsbutiker i Stockholm i slutet av november. Bytet av samtliga fruktpåsar beräknas vara helt genomfört i början av nästa år. Påsarna är återvinningsbara och sorteras med vanlig plast.

”Det sker många positiva initiativ för att minska klimatpåverkan i vår bransch just nu och givetvis hoppas vi att andra följer vårt exempel och helt överger fruktpåsar av fossil plast i butikerna”, säger Åsa Domeij.

Axfood skriver att man arbetar strategiskt för att minska den totala plastförbrukningen. Bärkassar av sockerrörsbaserad bioplast och pant på saft- och juiceflaskor är initiativ, som Axfood var först med i dagligvarubranschen. Just nu genomförs dessutom ett test, där kunderna kan panta bärkassar på Hemköp vid Torsplan i Stockholm, ett initiativ som fler butiker nu tar efter. Vidare används numera bioplast som emballage för Axfoods egna varumärke Garants sortiment av frukt och grönt.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-10-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Axfood Biomaterial Bioplaster biopolyeten Braskem Livsmedel Miljö Plast plastavfall plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK