...
Aviserad storfusion inom kemi och polymerer skrotas
Huntsmans VD Peter Huntsman, t.v.och  Clariants VD Hariolf Kottmann fotograferade i samband med tillkännagivandet av fusionsplanerna den 21 maj i år. (Bild Clariant Internation Ltd)

I maj i år tillkännagav schweiziska kemi- och polymerkoncernen Clariant International Ltd och dess Texas-baserade konkurrent Huntsman Corp. att de hade för avsikt att gå samman i en ”fusion av jämlikar”. Beslutet var enhälligt godkänt av de båda bolagens styrelser.
Men nu meddelar de båda företagen i ett gemensamt uttalande att fusionsplanerna skrotats och att sammanslagningen inte blir av. Anledningen sägs vara att en av Clariants storägare – investmentbolaget White Tale Holdings – motsatt sig fusionen och i stället gjort så stora uppköp av Clariant-aktier, att man nu har en ägarandel över 20 procent.


Enligt pressmeddelandet har White Tale Holdings även fått med sig andra betydande aktieägare i Clariant på sin linje, vilket gör möjligheterna att ändå genomföra fusionen högst osäkra.

I ett gemensamtuttalande säger nu Peter R. Huntsman, VD och koncernchef för Huntsman och Hariolf Kottmann, VD för Clariant: ”Vi är fortfarande övertygade om att den föreslagna sammanslagningen skulle ha varit i alla våra aktieägares bästa långsiktiga intressen. Men med tanke på den fortsatta ackumuleringen av Clariant-aktier av White Tale Holdings och motståndet mot transaktionen, som nu även stöds av andra aktieägare, anser vi att det finns för mycket osäkerhet kring huruvida Clariant skulle kunna säkra det godkännande från två tredjedelar av aktieägarna, som krävs för att transaktionen ska godkännas enligt schweizisk lag.”

Rudolf Wehrli, styrelseordförande i Clariant, säger att fokus nu kommer att sättas på att ytterligare stärka Clariants marknadsposition som ett globalt ledande specialkemikalieföretag.

”Jag beklagar den missade möjligheten till en värdeskapande fusion och tackar våra aktieägare för deras stöd”, säger Rudolf Wehrli.

”Vi såg denna sammanslagning som ett tillfälle att påskynda vår tillväxt och en chans för två stora företag att bli ännu bättre tillsammans. Men det finns andra alternativ för oss till varaktigt värdeskapande”, säger Peter Huntsman i en egen kommentar.

En fusion mellan Clariant och Huntsman skulle ha skapat en koncern inom specialkemikalier och polymerer med en årsomsättning på cirka 13 miljarder US dollar (ca 107 miljarder kronor).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-10-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Köp/Försäljning/Samgående Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK