...
Finska bioplastetiketter testas av holländsk burkproducent
Mus Verpakkingen testar nu Raflatacs glasklara bioplastbaserade etikettmaterial RafBio PE Clear FTC 85 på sina färgburkar i metall.

Holländska metallförpackningsleverantören Mus Verpakkingen har inlett ett samarbete med finska UPM Raflatac, som innebär att det holländska företaget testar Raflatacs bioplastbaserade etikettmaterial RafBio PE till självhäftande etiketter på färgburkar och andra burkar av metall.

Raflatacs RafBio PE-filmer är ett uthålligt etikettmaterial, som reducerar koldioxidutsläppen under sin livscykel jämfört med konventionellt oljebaserat PE-material. Filmerna är tillverkade av sockerrösbaserad etanol och innehåller mer än 80 procent förnybart och växtbaserat råmaterial. Etikettfilmerna kan återvinnas i samma återvinningsströmmar som fossilbaserad polyeten.

I ett första test har nu Mus Verpakkingen testat bioplastbaserade etiketter, tillverkade av Raflatacs transparanta material RafBio PE Clear FTC 85 på enliters cylindriska burkar, men man planerar att testa även på andra storlekar av burkar, från 0,125 till 5,0 liter.

”Återvinningsgraden för metallburkar i Nederländerna är 95 procent. Med RafBio PE-etiketter stärker vi vår position ytterligare och får en mycket hållbar produkt - något som ett växande antal kunder ser som mycket viktigt”, säger Willem Mus, VD för Mus Verpakkingen.

”Vårt RafBio-sortiment är ett viktigt steg på vår väg mot en mer hållbar framtid. Det minskar våra kunders beroende av fossila råvaror och ger dem möjlighet att stå ut från konkurrenterna genom en förbättrad miljöprestanda”, säger Päivi Knihti, Segment Manager, Films, EMEIA, Raflatac.

I samband med testningen av det bioplastbaserade etikettmaterialet har Mus Verpakkingen också anslutit sig till UPM Raflatacs återvinningskoncept RafCycle, vilket i det här fallet innebär att Mus Verpakkingens spillmaterial i form av pappersbaserad etikettliner transporteras till UPM:s bruk i tyska Plattningen, där det omvandlas till tidningspapper.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-11-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial Bioplaster biopolyeten Etikett/Märkning Metall Metallförpackningar Miljö RafCycle Raflatac UPM

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK