...
Helsingborgs stads miljöpris tilldelas eldsjälen Åke Rosén
Åke Rosén, grundare av GAIA Biomaterial, har fått Helsingborgs stads miljöpris 2017.

Åke Rosén, uppfinnare, eldsjäl och grundare till Helsingborgsföretaget GAIA Biomaterials, har fått ännu en prestigefylld utmärkelse, nämligen Helsingborgs stads miljöpris 2017. Tidigare i år har Åke Rosén tilldelats det regionala SKAPA-priset för Skåne (läs HÄR) och även prisats med ett nationellt hedersdiplom och en penningsumma vid årets SKAPA Innovationsgala i Stockholm (läs HÄR).

Jury för Helsingborgs miljöpris, som består av presidierna för miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden samt stadens miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör, motiverar utnämningen av Åke Rosén så här:
Åkes livsgärning är att ständigt utveckla klimatsmarta material till förpackningar för livsmedelsbranschen och erbjuda den globala marknaden mer hållbara förpackningar”.

Vid prisutdelningen var Åke Rosén, av naturliga skäl, både stolt och glad över priset.

”Det sägs att man aldrig blir profet i sin egen hemstad, men här står jag som nybliven pristagare för mitt arbete med att förbättra miljön i just min hemstad. Nu vore det mig fjärran att se på mig själv som profet, men den som myntade uttrycket hade inte Helsingborg i åtanke”, sade Åke Rosén i sitt tacktal.

Även om Åke Rosén givetvis tycker det är roligt att bli erkänd och uppmärksammad för sitt arbete, är det inte det som är drivkraften:

”Vi måste få bort plasten ur våra liv och tära så lite som möjligt på jordens resurser. Vi måste ersätta fossila bränslen med förnyelsebara råvaror, som kan omvandlas till förnyelsebar energi. Om alla skulle leva så som vi gör i Helsingborg, så skulle det krävas tre jordklot - det är skrämmande och ohållbart”, säger Åke Rosén.

”Med vårt biologiskt nedbrytbara och förnybara biomaterial Biodolomer® kommer vi inte bara få bort plasten från våra liv; vi kommer även kunna sluta kretsloppet i den cirkulära ekonomin, vilket vi jobbar med inom ´Biodolomer for Life´, ett projekt som vi driver tillsammans med NSR och Båstad kommun med stöd från EU:s LIFE-program”, förklarar Åke Rosén.

Helsingborgs miljöpris 2017, som förutom ära och diplom består av ett penningspris på 50.000 kronor, delar Åke Rosén med Matkooperativet – en lokal och medlemsägd matbutik i Helsingborg, som erbjuder lokalproducerade och ekologiska livsmedel.

Helsingborgs stads miljöpris instiftades 2008 i syfte att stimulera miljöengagemanget bland stadens invånare, organisationer och företag.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-11-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial Bioplaster EU Gaia Miljö Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK