...
Enkelt och avskalat utseende  – efter 12 bearbetningssteg...
Jimmy Choos L’EAU är ett exempel på en enkel och avskalad design, som kräver komplex bearbetning för att uppnå det önskade intrycket. (Bild Iggesund)

Företaget Interparfums ville ha en enkel och avskalad ytterförpackning i kartong till varumärket Jimmy Choos eau de toilette L’EAU. Valet föll på Iggesund Paperboards kartongkvalitet Invercote och det önskvärda intrycket uppnåddes – efter tolv bearbetningssteg!

Iggesund Paperboard skriver i ett pressmeddelande att i förpackningarnas värld är det ibland komplicerat att åstadkomma något som ser enkelt och avskalat ut. Kartongförpackningen till Jimmy Choos L’EAU, som lanserades sommaren 2017, är ett tydligt exempel på detta.

Konverteringen av den svagt rosafärgade ytterförpackningen har utförts av det anrika franska grafiska företaget Draeger för Interparfums räkning. Förpackningen är offsettryckt både på in- och utsida. Trycket på insidan ger en svagt rosa ton, som skapar den atmosfär, som omger flaskan. Utvändigt har förpackningen ett blindpräglat ormskinnsmönster och dessutom två textrader på framsidan. Utsidan är också laminerad med soft touch-film, mattlackerad och foliepräglad med både silver- och holografisk film.

”Valet av Invercote berodde främst på att den släta ytan gjorde vår design rättvisa, främst vad avser färgåtergivningen och resultatet av foliepräglingen. Det blindpräglade ormskinnsmönstret som löper över hela förpackningen blev också väldigt lyckat”, säger Axel Marot, Supply Chain and Operations vid Interparfums.

För den, som producerar avancerade kartongförpackningar med många bearbetningssteg, finns det en kartongegenskap som kan vara avgörande för slutresultatet – dimensionsstabilitet. Det är kanske inte det första man tittar på, när man väljer material, men erfarna konverterare har det alltid med i beräkningen.

”Om du har tolv bearbetningssteg och får misspass exempelvis i bearbetningssteg 10 så förlorar du inte bara materialet, utan också allt arbete, som lagts ner tills du får avbryta. I dagens allt mer tidspressade värld riskerar du dessutom att missa leveranstider – och det finns åskilliga projekt där det helt enkelt inte får ske”, berättar Edvin Thurfjell, produktchef för Invercote.

För kartongkvaliteten Invercote är hemligheten en kombination av hög andel långa cellulosafibrer från tall och gran och sulfatprocessen där dessa fibrer friläggs varsamt. Till det kommer att kartongen är uppbyggd i flera lager, vilket inte bara har betydelse för dimensionsstabiliteten utan också minskar risken för sprickor i bigar jämfört med enskiktskartong och papper. Men det finns inget enkelt mått på dimensionsstabilitet man kan läsa sig till i kartongtillverkarnas specifikationer.

”För den som läser specifikationer, så är höga värden för rivstyrka och dragstyrka  ledtrådar”, säger Edvin Thurfjell.

Som produktchef för tycker han, naturligt nog, att man borde ägna mer uppmärksamhet åt materialvalet.

”Som förpackningsintresserad tycker jag det är synd, när man kompromissar med materialvalet och äventyrar arbetet, som lagts ner, innan produktionen kan starta. När man anlitar de bästa kreatörerna, väljer superfotografer och modeller av högsta klass men inte tar hänsyn till att kvaliteten på förpackningsmaterialet måste motsvara detta, då undrar jag om man tänker helt rätt”, slutar Edvin Thurfjell.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-12-05

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK