...
McDonald´s: Globalt stopp för bägare och tråg i cellplast
Nu slutar McDonald´s helt att använda dryckesbägare och tråg, tillverkade i cellplast (EPS).

Från och med utgången av år 2018 kommer hamburgerjätten McDonald´s att sluta använda dryckesbägare och tråg, tillverkade i cellplast (EPS). Beslutet gäller över hela världen.
Beslutet kommer sedan McDonald´s kritiseras för att man använder EPS-material i sina förpackningar. Kritiken har kommit från flera miljöorganisationer och inte minst från gruppen ”As You Sow”, som är en inflytelserik sammanslutning av miljöintresserade McDonald´s-aktieägare.


I USA går diskussionens vågor höga, huruvida cellplast är ett miljövänligt förpackningsmaterial eller inte och om det går att återvinna eller ej. Producenter av EPS framhåller att materialet är återvinningsbart och att det verkligen återvinns, medan EPS-motståndarna hävdar att materialet är svårt att hantera och att återvinna i stor skala. EPS-material består till cirka 98 procent av luft, vilket ger stora utmaningar och hanteringsproblem vid återvinning, jämfört med andra, solida plastmaterial.

Men nu har alltså McDonald´s beslutat sig för att sluta med EPS-förpackningar på alla marknader världen över där de förekommer. På många marknader har cellplastbägarna och -trågen redan tidigare helt eller delvis ersatts med förpackningar i kartong eller papper alternativt andra plastmaterial, men vid årets slut försvinner alltså all kvarvarande EPS-användning helt och hållet.

”Räknat på vikt utgör cellplastförpackningar endast två procent av vår totala globala förpackningsförbrukning, men det här är ändå ett viktigt steg på vår resa mot maximal eliminering av miljöpåverkan från våra förpackningar”, skriver McDonald´s i en kommentar.

”Det här skickar ett viktigt budskap till andra snabbmatsföretag, som fortfarande använder cellplast. Och vi hoppas nu att McDonald´s nästa steg blir att eliminera engångsartiklar i plast som sugrör och bägarlock, vilka i dag bidrar till den ´tsunami´ av plastavfall, som drabbar världshaven”, säger Conrad MacKerron, som hjälpt As You Sow-gruppen i kampen mot McDonald´s EPS-användning.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-11

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK