...
Bioplastbaserad barriär som skyddar förpackade livsmedel
Pappersbaserade förpackningar som kan beläggas med Skalax-barriären är exempelvis påsar med kryddor, chips och djurmat.
Beläggningen med Skalax-barriären sker på insidan av förpackningsmaterialet.

Skalax-barrären hindrar fett och lukt att tränga ut från den förpackade produkten och hindrar syre att tränga in i förpackningen.

Vid sin anläggning i Kristinehamn har Göteborgsbolaget Seelution startat produktion av den förnyelsebara och bioplastbaserade förpackningsbarriären Skalax®.
Seelution och dotterbolaget EmuTec är specialister inom emulsionsteknologi, förnyelsebara barriärer och högfunktionella bestrykningar. Den nya förpackningsbarriären Skalax är tillverkad av biopolymer, som utvinns från avfallsprodukter från jordbruket.


”De vanligaste barriärer, som finns i dag, är petroleumprodukter, men vår barriär är helt förnyelsebar. Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare,” berättar Jerker Nilsson, VD Seelution.

Barriärerna kan användas i exempelvis kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.

Kunderna är främst papperstillverkare och konverterare, det vill säga tillverkare av det färdiga förpackningsmaterialet. Seelutions barriärer appliceras på kundens produkter med befintlig teknik; så kallad dispersionsbestrykning.

”Seelution grundades hösten 2016 av en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från cleantech och pappersindustrin. En produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar förvärvades och sedan sökte vi en lämplig anläggning för att sätta igång produktionen,” berättar Jerker Nilsson. 

I Kristinehamn, Värmland ca 25 mil km norr om Göteborg är det sedan länge fokus på pappersbranschen och där fanns företaget EmuTec. EmuTec tillverkade vaxemulsionsteknologi och produktionsanläggningen var också lämplig för Seelutions övriga produkter.

”De båda bolagen är verkligen en bra kombination och i slutet av förra året förvärvades således EmuTec av Seelution”, säger Jerker Nilsson.

N.B.: Tekniken bakom förpackningsbarriären Skalax utvecklades ursprungligen av innovationsföretaget Xylophane. Hösten 2016 förvärvade Seelution AB teknologin från Xylophane.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Barriär Biomaterial Bioplaster bioråvara Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt Pappersförpackningar Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK