...
100 år sedan Gustav V invigde Svenska Mässan i Göteborg
Svenska Mässan invigdes den 8 juli 1918 av kung av Gustav V och drottning Viktoria.
Översta bilden visar hur mässområdet såg ut i augusti 1932 och den undre bilden visar dagens imponerande mässområde med de tre Gothia Towers-tornen.

Roger Holtback, styrelseordförande för Svenska Mässan Stiftelse, och säger Carin Kindbom, VD och koncernchef, ser fram emot jubileumsåret. (Bild Lisa Jaba)

I år fyller Svenska Mässan 100 år. Svenska Mässan i Göteborg var Sveriges och Skandinaviens första mässa, när den invigdes av Gustav V och drottning Viktoria den 8 juli 1918. 100-årsjubiléet kommer att firas med en rad aktiviteter under året. Bland annat kommer Svenska Mässan att arrangera en särskild jubileumshelg i april samt dela ut ett stipendium till en person eller ett företag, som vill utveckla en idé, som gynnar den svenska besöksnäringen.

”Vi vill bidra med innovation till näringen. Vi har stor internationell efterfrågan och vill möta den globala marknaden genom att vara lyhörda och ligga i framkant. Den fysiska mötesplatsen kommer att bli allt viktigare i en digitaliserad värld och vi tror på fortsatt tillväxt i mötesindustrin. Vi har stora expansionsplaner och ser fram emot att med mod och kraft påbörja ett nytt sekel i Svenska Mässans historia”, säger Carin Kindbom, VD och koncernchef. 

När Svenska Mässan grundades fungerade mötesplatsen som en länk mellan industri, hantverk och handeln. Här kunde tillverkare och köpmän mötas, uppleva branschnyheter och göra affärer. På sikt bjöds även utländska aktörer in för att främja handeln utanför landets gränser.

”Svenska Mässans syfte har ända sedan den öppnade 1918 varit att främja näringslivet”, säger Roger Holtback, styrelseordförande för Svenska Mässan Stiftelse.

På den första mässan deltog 530 utställare och den besöktes av över 42.000 personer. Numera välkomnar Svenska Mässan med Gothia Towers närmare två miljoner besökare varje år och omsätter drygt 1,2 miljarder kronor, vilket i sin tur genererar ytterligare tre miljarder kronor i turistekonomiska effekter.

Till dagens Svenska Mässan hör Gothia Towers som med sina 1.200 hotellrum tillhör Europas tio största hotell. Här finns också 40.000 kvm mässhallar, kongresshall, mötesfaciliteter, ett brett utbud av restauranger, spa, konstgalleri och en helt egen showarena. På mötesplatsen finns också det femstjärniga Upper House som klassats som Sveriges bästa hotell enligt Tripadvisor 2017.

”Själva helhetskonceptet har blivit allt viktigare och det är även det som är vår affärsmodell. Här finns allt under ett och samma tak och hos samma ägare vilket särskiljer Svenska Mässan från många andra anläggningar”, säger Carin Kindbom.

Rent organisatoriskt är Svenska Mässan en stiftelse vilket innebär att den inte har några ägare eller investerare utan är ekonomiskt fristående.

”Vi har en fantastiskt bra ägarmodell, samtidigt kan vi agera som vilket privat och professionellt företag som helst. Vi är beroende av goda resultat och starka kassaflöden men som stiftelse delar vi aldrig ut några vinster utan kan långsiktigt återinvestera varenda krona vi tjänar”, säger Roger Holtback. 

HÄR kan du se en  filmen ”100 år på 100 sekunder”, med Svenska Mässans utveckling från 1918 fram till i dag. 

Och HÄR kan du läsa mer om 100-års jubileet på mässans hemsida.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Konferenser och mässor Mässor Övrigt Svenska Mässan

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK