...
Brittisk matkedja ska fasa ut plastförpackningar till 2023
Brittiska kedjan Iceland Foods ska till år 2023 ha fasat ut alla plastförpackningar till sina egna varumärken. (Bild Iceland Foods Ltd.)

Brittiska matkedjan Iceland Foods Ltd (!), som bland annat är specialiserad på frusna livsmedel, meddelar att man till år 2023 ska ha eliminerat plastförpackningar till alla sina egna varumärkesprodukter.
Iceland Foods säger i ett uttalande att utfasningsprocessen ska börja omedelbart och att man ska använda de senaste teknikerna för att skapa en serie nya förpackningar av pappers- och fiberbaserade tråglösningar. Man ska också använda helt återvinningsbara papperspåsar till utvalda produkter.


”Att fortsätta att använda dagens plastförpackningar stämmer inte överens med konsumenternas och allmänhetens åsikter”, säger en talesman för Iceland Foods.

Företaget har också låtit marknadsundersökningsföretaget OnePoll genomföra en enkät med 5.000 konsumenter, där 80 procent av de tillfrågade tyckte det var bra om plastförpackningarna försvann. 91 procent av de tillfrågade uppgav dessutom att de framöver skulle bli mer benägna att uppmuntra familj och vänner att handla i stormarknader, som har en ”plastfri inställning”.

Iceland Foods uppger att de första nya pappersbaserade trågförpackningarna med produkter från kedjans egna varumärken beräknas finnas i butikerna redan i börjkan av det här året.

Iceland Foods beslut kan ses som en följd av premiärminister Theresa Mays miljöstrategi för de kommande 25 åren och som syftar till att eliminera alla onödiga plastförpackningar samt uppmanar brittiska butikskedjor att inrätta helt plastfria gångar och zoner i butikerna.

Alla är dock inte positiva till Iceland Foods beslut att fasa ut plastförpackningar. Till exempel säger sig den brittiska plastorganisationen British Plastics Federation (BPF) vara förvånade över Iceland Foods tillkännagivande.

”Plastförpackningar används eftersom de väsentlig t minskar matavfallet och är resurseffektiva. Om Iceland Foods genomför dessa åtgärder finns det risk för att såväl förpackningsvikt som koldioxidutsläpp, matavfall och tillverkningsenergi ökar, vilket ger negativ och oönskad miljöpåverkan”, säger BFP och tillägger att Iceland Foods åtgärder omfattar produkter, som absolut inte kommer att inverka på storleken på plastavfallet i Storbritannien, eftersom detta oftast kommer från plast, som slängs utanför hemmet.

”Iceland Foods miljöpåverkan kommer att öka, inte minska!”, skriver BFP.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-19

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK