...
IKEA-koncernen går in som ny investerare i Matsmart
Matsmarts grundare fr.v. Ulf Skagerström, Karl Andersson och Erik Södergren gläds åt investerarnas intresse för konceptet.

Företaget Matsmart fortsätter att locka tunga namn som investerare. I slutet av 2017 stod det klart att D-AxAxel Johnsons arm för investeringar i startupbolag – och Norrsken investerar i Matsmart. Nu tillkommer IKEA-koncernen (Ingka Holding B.V. och dess kontrollerade enheter) och den totala investeringsrundan – från nya och befintliga ägare – skrivs till 100 miljoner kronor.

IKEA-koncernen har tydliga målsättningar, när det kommer till att minska det egna matsvinnet, som ska halveras till augusti 2020. Dessutom ska 90 procent av allt matavfall återvinnas eller omvandlas till en resurs, som biogas. 

”Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé, som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor får tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar som den här syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer relevanta för IKEA-koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö”, säger Krister Mattsson, Head of Corporate Finance, Tax & Treasury på IKEA Group, i ett pressmeddelande.

För Matsmart möjliggör investeringsrundan en fortsatt satsning på ökad tillväxt. 2017 nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor och räddade 2.022 ton mat från att slängas. Matsmart säljer mat med 20 – 90 procents rabatt – mat som i många fall annars hade slängts. Orsakerna varierar, men ofta beror det på förpackningsbyten, säsongsvaror samt korta eller passerade bäst-före-datum

”Det finns ofantligt stora mängder mat att rädda och intresset för vår idé bara ökar, från såväl kunder som leverantörer. Även befintliga ägare tror fortsatt starkt på bolaget och den resa vi har framför oss. Vi är väldigt glada över att även de fortsätter att investera i Matsmart i den här kapitalrundan”, säger Karl Andersson, en av Matsmarts grundare. 

Bland tidigare investerare finns bland andra Northzone, GP Bullhound, Edastra och Inbox Capital liksom en rad affärsänglar.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Ekonomi IKEA matsvinn Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK