...
Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär
Metsä Boards nya kartong har biobaserad specialbarriär
Baguettförpackningar tillverkade i Metsä Boards nya kartong med biobarriär.

Metsä Board har utvecklat en ny färskfiberbaserad kartong, som är försedd med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär, som motstår fett.
Den nya och innovativa kartongen är speciellt utvecklad för användning inom food service.  Kartongen är biobaserad, återvinningsbar samt biologiskt nedbrytbar och förutom produktens fördelar ur hållbarhetssynpunkt ger den också hög effektivitet vid tryck och konvertering.  


Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att det finns ett tydligt marknadsbehov att utveckla kartong med biobaserade barriärer som alternativ till fossilbaserade. Den nya kartongen med ekobarriär har fått beteckningen MetsäBoard Pro FSB EB1 och beskrivs av bolaget som ”en unik produkt med en biobaserad och biologiskt nedbrytbar specialbarriär fri från fluorkemikalier”.

Produkten kan användas för mat som kräver ett fettmotstånd upp till KIT nivå 5. Dessutom kan barriäregenskaperna förbättras ytterligare med lackering i konverteringen. Det erbjuder en tydlig effektivitetsökning, eftersom förbättringen av barriäregenskaperna kan ske med endast ett lackskikt jämfört med kartong, som saknar den speciella barriärbehandlingen.

En finsk konverterare, OffsetKolmio Oy, har använt den nya kartongen med specialbarriär till en baguettförpackning för ett finskt bageri, Huovisen Leipomo.

”Vi kunde minska tryckkostnaden utan att ge efter på kvalitet och barriäregenskaper. Eftersom kartongen andas behåller den sin form och bevarar den fyllda baguetten väl”, säger Kimmo Jokinen, VD för OffsetKolmio Oy.

MetsäBoard Pro FSB EB1 produceras i ytvikter mellan 195–290 g/m2 med alla skikt hårdlimmade. Det ger hög tryckkvalitet på båda sidor och passar för offset och flexotryck. Den jämna kvaliteten ger utmärkt konverterbarhet och kartongen kan limmas med såväl standard dispersions- som smältlim.

Produkten är säker för direktkontakt med mat och är utan optiska vitmedel (OBA-fritt). Den finns med såväl PEFC™- som FSC©- certifiering samt är återvinningsbar i konventionella återvinningssystem.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-01-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Barriär Biomaterial Bioplaster färskfiberkartong Kartong Kartongförpackningar Livsmedelsförpackningar Metsä Board

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK