...
Stora Enso lanserar lignin som ersätter fossilmaterial
Från sulfatprocessen av barrvedsmassa omvandlas Stora Ensos lignin, ett brunfärgat pulver, till ligninolja.

”Vi är stolta över att kunna lansera Lineo, efter att ha ökat vårt fokus på lignin under de senaste åren”, säger Markus Mannström, Stora Enso Biomaterials.

Under varumärket LineoTM by Stora Enso lanseras nu biobaserat lignin som kan ersätta oljebaserade material, vilka används bland annat till papperslaminering.
Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att lanseringen av LineoTM by Stora Enso är ett viktigt steg på vägen mot att byta ut fossilbaserade material till förnybara lösningar. Lineo riktar sig mot företag som söker mer hållbara och biobaserade alternativ.


Lignin är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett träd och utgör 20–30 procent av virkets sammansättning. Trots detta har lignin huvudsakligen kasserats av massa- och pappersindustrin. Stora Enso har insett råmaterialets potential och mångsidighet och att det kan användas inom många olika områden, där man idag använder fossilbaserade material. Ligning kan exempelvis ersätta oljebaserade fenolmaterial, som används i hartser för plywood, OSB-skivor (oriented strand board), fanerlaminatträ (LVL), papperslaminering och isoleringsmaterial.

”Vi är stolta över att kunna lansera Lineo, efter att ha ökat vårt fokus på lignin under de senaste åren. Lignin är ett giftfritt råmaterial med spårbart ursprung och en stabil kostnadsstruktur. Lineo är biobaserat och passar utmärkt för företag som vill ha alternativ till oljebaserade produkter. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon”, säger Markus Mannström, divisionschef på Biomaterials, Stora Enso.

Stora Enso skriver att man sedan 2015 har framställt lignin i industriell skala vid Sunila-bruket i Finland. Bruket har en kapacitet på 50.000 ton lignin per år, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin. Stora Enso säljer redan Lineo som ersättning för fenol och undersöker ytterligare användningsområden för detta mångsidiga material.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-02-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Finland Forskning och utveckling FoU Lignin Övrigt Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK