...
BEWi förvärvar nederländskt EPS-företag för miljardbelopp
Synbra-medarbetare visar upp exempel på företaget EPS-produkter.
BEWi tillverkar bland annat EPS-lådor, avsedda för transport av färsk fisk.

Nordiska bolaget BEWi Group, som producerar och levererar isoleringsprodukter och kundanapassade förpackningslösningar i cellplast (EPS), har träffat avtal om förvärv av Synbra Holding B.V. med huvudsäte i nederländska Etten-Leur.
Synbra är specialist inom cellplast med speciallösningar för industrin samt isoleringssystem. Företaget har 900 medarbetare och 14 produktionsenheter i Nederländerna, Danmark, Tyskland och Portugal.


Synbra, som grundades 1957, är sedan år 2000 ägt av riskkapitalbolaget Gilde Buy Out Partners. BEWi skriver i ett pressmeddelande att man via ett nybildat  helägt dotterbolag i Nederländerna träffat ett villkorat avtal med Gilde om förvärv av Synbra.

Köpeskillingen uppgår till 117,5 miljoner euro på skuldfri basis (cirka 1,165 miljarder kronor). BEWi avser att finansiera förvärvet genom egen kassa och en riktad nyemission av aktier samt emission av ett obligationslån. 

I samband med transaktionen har Synbra i sin tur ingått ett villkorat avtal att sälja 66 procent av aktierna i sitt tyska dotterbolag IsoBouw GmbH till den österrikiske EPS-tillverkaren Hirsch Servo Gruppe.
IsoBouw kommer sålunda inte att bli en del av den nya bolag, som bildas vid den planerade sammanslagningen av BEWi och Synbra, men BEWi kommer att äga 33 procent av aktierna i IsoBouw.

Såväl BEWi:s förvärv av Synbra som Synbras försäljning av det tyska dotterbolaget är villkorat av godkännande från berörda konkurrensmyndigheter, etc.

BEWi skriver att kombinationen BEWi och Synbra kommer att skapa en ledande leverantör i Europa av cellplastprodukter, med god potential för tillväxt. Förvärvet tillför BEWi en balanserad och attraktiv kundportfölj och moderna produktionsfaciliteter.

”Synbras europeiska fokus kommer att passa mycket väl ihop med BEWi:s existerande verksamheter i de nordiska länderna. Med Synbra kan vi få ett bredare produkt- och tjänsteerbjudande och det planerade förvärvet är ett logiskt steg på vägen mot vår vision att bli marknadsledare”, säger BEWi Groups VD Christian Bekken, i en kommentar.

------------------------------------------------------------------
BEWi Group bildades när det norska familjeföretaget BEWi AS och Styrochem i Finland gick samman år 2014. Parallellt med sammanslagningen förvärvades sex produktionsenheter från det brittiska förpackningsföretaget DS Smith: det danska företaget DS Smith Flamingo med verksamheter i Holbaek, Hobro, Törring och Såby, samt DS Smiths cellplastverksamheter i Värnamo och Urshult.
BEWi hade 2016 en omsättning på 1,607 miljarder kronor. Bolaget har sitt huvudkontor i Solna och sysselsätter cirka 300 medarbetare på 14 platser i de nordiska länderna.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-02-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bewi Cellplast EPS Förpackningsmaterial förvärv Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK