...
Hårdare EU-regler begränsar användningen av Bisfenol A 
Den nya EU-lagstiftningen om Bisfenol A utökas till att även omfatta lacker och ytskikt i livsmedelsförpackningar, till exempel konservburkar. 

En ny EU-lagstiftning innebär kraftigt sänkta gränsvärden för plastkemikalien bisfenol A (BPA) i hela EU. Lagen innebär bland annat att material och produkter, som kan överföra bisfenol A till livsmedel, som riktar sig till barn mellan 0 och 3 år, förbjuds. 

Gränsvärdet för överföring från förpackning/material till livsmedel sänks från 600 μg BPA/kg till 50 μg BPA/kg livsmedel. Den nya lagstiftningen har utökats så att den också omfattar lacker och ytskikt i livsmedelsförpackningar. De nya reglerna börjar tillämpas från 6 september 2018.

”Bisfenol A kan innebära risker för människor. Sverige har därför länge velat begränsa användningen i hela EU. Det här är goda nyheter och en svensk framgång att gränsvärdena för Bisfenol A nu sänks så kraftigt. Livsmedelsförpackningar för små barn får inte överföra någon bisfenol A till barnmaten. Det här innebär ett bättre skydd för en halv miljard människor i EU”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från regeringen.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-02-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Förpackningsmaterial Konservburkar Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK