...
Klartecken till kompletterande datummärkning för livsmedel
I Norge har mejerijätten Tine infört beteckningen ”Men ikke darlig etter” som ett komplement till ”Best for”.
Matsmarts VD Karl Andersson vill uppmana svenska livsmedelsproducenter att använda den frivilliga märkningen för att minska matsvinnet. (Bild Binniam Eskender)

Livsmedelsverket har gett svenska producenter klartecken att införa en kompletterande, frivillig datummärkning på färdigförpackade livsmedel.
I grannlandet Norge har man redan infört en sådan kompletterande märkning, som avser att informera konsumenten om att en produkt kan vara tjänlig även efter ”bäst före”-datum. Exempelvis har norska mejerijätten Tine infört beteckningen ”Men ikke darlig etter” som ett komplement till ”Best for”.


Så här skriver Livsmedelsverket i sitt beslut om kompletterande frivillig datummärkning:
”Ordalydelsen och ordningen ’Bäst före [datum]’ och ’Bäst före utgången av [datum]’ får inte ändras. Däremot kan en producent förtydliga att ett livsmedel kan konsumeras efter bäst före-dag genom att förklara det i en ny mening, till exempel i anslutning till datummärkningen. En förutsättning är att övriga krav på frivillig information är uppfyllda. Datummärkningen ska inte kunna missförstås.”

Läs mer om den frivilliga märkningen HÄR

Svenska nätbutiken Matsmart, som säljer mat till rabatterade priser med leverans över hela Sverige, hyllar beslutet att tillåta en frivillig kompletterande datummärkning.

”Producenter, som inför den frivilliga märkningen, gör en stor insats för att minska matsvinnet”, säger Karl Andersson, VD, Matsmart i ett pressmeddelande.

Matsmart säljer mat, som i många fall annars hade slängts, till exempel på grund av överproduktion eller att bäst före-datumet närmar sig eller har passerats. Under 2017 räddade Matsmarts kunder 2.022 ton mat från att slängas.

”Våra återkommande kunder har förstått det orimliga i att utmärkt mat slängs i onödan. Däremot får vi ofta frågor från nya kunder kring bäst före-datumet. Att lägga till en förklarande rad på förpackningarna, visar tydligt att maten oftast går att äta långt efter att datumet passerats”, säger Karl Andersson.
 

JP Press & Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-02-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning konsumentförpackningar Livsmedel Livsmedelsförpackningar Livsmedelsverket matsvinn Norge Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK