...
I Holland finns världens första plastfria butiksgång
Den plastfria butiksgången i Ekoplaza-affären i Amsterdam erbjuder livsmedelsprodukter i andra förpackningsmaterial än fossil plast. En del av produkterna är förpackade i enkla och helt komposterbara påsar av växtbaserat biomaterial. (Bild Ekoplaza/A Plastic Planet)

I Amsterdam har livsmedelskedjan Ekoplaza och miljöorganisationen "A Plastic Planet" lanserat den första butiksgången helt fri från fossilbaserade plastförpackningar.
700 olika produkter inom livsmedel och dagligvaror finns att köpa i den plastfria avdelningen i butiken och dessa produkter är i stället förpackade i material som papper, kartong, glas, metall och i vissa fall enkla, komposterbara och bionedbrytbara, bioplastpåsar, tillverkade av växtmaterial.


Supermarketkedjan Ekoplaza säger att man innan årets slut planerar att införa plastfria butiksgångar i alla sina 74 butiker runt om i Holland.

”Plastförpackningar är inte lämpliga till mat och dryck. Det finns ingen logisk anledning att förpacka något så förgängligt som mat i något så oförstörbart som plast. Vi kan inte återvinna vår väg ut ur plastproblemet och plastförpackade livsmedel och drycker hör inte hemma i en cirkulär ekonomi,”, hävdar gräsrots- och miljöorganisationen "A Plastic Planet", som en lång tid propagerat för att stormarknader och livsmedelskedjor bör införa plastfria butiksgångar.

Bakom organisationen "A Plastic Planet" står Sian Sutherland, grundare av Mio och Mama Mio Skincare, och Fredrikke Magnussen, en av grundarna av livsstilskonceptet Being Human. I sin programförklaring säger de att de inspirerats av organisationen ”A Plastic Ocean” och att ”A Plastic Planet” har ett enda mål, nämligen att skapa gångar och avdelningar fria från plastförpackningar i butiker och stormarknader över hela världen.

”Det här är ett landmärke i den globala kampen mot plastföroreningar. Under lång tid har vi konsumenter matats med lögnen att vi inte kan leva utan plastförpackad mat och dryck, men den här plastfria butiksgången bevisar motsatsen. Nu kan vi se en framtid, där konsumenterna kan välja om de vill ha plastförpackningar eller inte”, sade Sian Sutherland, när Ekoplaza häromdagen invigde sin plastfria avdelning i Amsterdam.

De produkter, som nu säljs i Ekoplazas plastfria butiksgång i Amsterdam, täcker ett brett spektra av livsmedelsprodukter, allt från kött och mejeriprodukter till såser, konfekt, flingor, färsk frukt och grönsaker. Vissa av produkterna är förpackade i enkla och komposterbara påsar, tillverkade i helt växtbaserad bioplastfilm.

”Vi vet att många kunder är dödströtta på att livsmedel är förpackade i lager efter lager av tjock, oförstörbar plast. En sådan här butiksgång, fri från fossila plastförpackningar, blir ett mycket innovativt sätt att testa de komposterbara biomaterialen, som erbjuder ett mer miljövänligt alternativ till konventionella plastförpackningar”, säger Ekoplazas VD Erik Does.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-06

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK