...
Smarta etiketter säkrar kylkedjan för färsk fisk
Den smarta Tempix-etiketten, som innehåller en vätska som expanderar om kylkedjan bryts, placeras intill förpackningens streckkod.
Om kylkedjan bryts utvidgar sig vätskan i Tempix-etiketten och förstör delar av streckkoden, vilket gör att produkten/förpackningen inte kan registreras i butikskassan och därmed heller inte säljas.

”Jag är glad och stolt över att vi nu nått denna historiska milstolpe tillsammans med Lidl”, säger Marko Arola, VD för Tempix. (Bild Facebook)

”Nu kan konsumenten vara säker på att kylkedjan verkligen är obruten”, säger Thomas Heinrichs, Lidl Finland. (Bild Linkedin)

Lidl Finland blir den första aktören i Finland, som säkrar kylkedjan för sin färska fisk med hjälp av smarta etiketter från svenska företaget Tempix.
Etiketterna, som innehåller en liten mängd vätska, kommer att sitta på förpackningarna bredvid produktens streckkod. Vätskan reagerar på temperaturförändringar och om den kylda varan är för varm under för lång tid expanderar vätskan och förstör streckkoden.


”Streckkoden blir då oläslig för våra kassaapparater och produkten kan inte säljas, om kylkedjan brutits”, förklarar Thomas Heinrichs, inköpschef Lidl Finland.

Lidl skriver i ett pressmeddelande att de smarta etiketterna kommer att bevaka kvaliteten på kylkedjan och göra den mer transparent och lättare att kontrollera. Man vill på detta sätt öka produktsäkerheten och göra kylkedjan lättare att följa upp.

”Förpackad fisk är minst lika färsk, som fisk köpt från fiskdisken, dessutom så skyddas förpackad fisk från föroreningar vid alla tidpunkter och sista förbrukningsdagen är tydligt markerad. Med smarta etiketter kan konsumenten nu också vara säker på att kylkedjan verkligen är obruten”, säger Thomas Heinrichs. 

Lidl har redan börjat använda de smarta etiketterna på färsk laxfilé av det egna varumärket ”Isokari” och snart står ”Isokari rökt lax” och ”Isokari skivad” på tur.

Lidl har 172 butiker i Finland och visionen är att alla ”Isokari”-förpackningar med fisk i alla butiker ska förses med den smarta Tempix-etiketten.

”Vårt mål är att majoriteten av fiskprodukter under varumärket Isokari ska kunna utrustas med smarta etiketter innan slutet av detta år”, säger Thomas Heinrichs.

Den smarta Tempix-etiketten, som förstör streckkoden om kylkedjan brutits, lanserades första gången år 2006. Företaget Tempix, som är baserat i Gävle, har sedan dess arbetat hårt med att marknadsföra och introducera sin smarta teknik på marknaden. Tempix har världsomfattande patent för kvalitetssäkring av kylkedjor för livsmedel, medicin och andra produkter. Under resans gång har Tempix-etiketten belönats i olika sammanhang, bland annat med utmärkelserna Scanstar och World Star.

”Tempix teknologi handlar om att kvalitetssäkra kylkedjorna för konsumenterna. Vår vision är miljarder smarta etiketter, som konstant visar kylkedjans kvalitet för varje enskild produkt och förpackning. Jag är glad och stolt över att vi nu nått denna historiska milstolpe tillsammans med Lidl. Det är resultatet av många års uthålligt arbete”, säger Marko Arola, VD för Tempix.

Samarbete med Lidl i Finland startade för 1,5 år sedan, då man testade med en neutral, otryckt Tempix-etikett på Lidls Isokari-laxfiléer.

”Lidl Finland har utmärkta kylkedjor och vårt första testresultat var imponerande. Redan från start visade det sig att Lidls logistik innan butik samt förvaringstemperaturer i både kylar och diskar höll en mycket säker nivå. Nu gör våra Tempix-etiketter det omöjligt för Lidl att av misstag sälja produkter, som inte har tillräckligt med ´kylkedjetid´ kvar till konsumentens egen kylkedja, som ju börjar i butikskassan och slutar i kylskåpet där hemma. Detta är vad livsmedelssäkerhet handlar om för mig som konsument”, säger Marko Arola.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Finland Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt Smarta förpackningar Streckkod Tempix

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK