...
Rapport: Ökad sysselsättning förväntas inom detaljhandeln
Sysselsättningen inom parti- och detaljhandeln förväntas öka under våren.
Dessa fyra branscher har de starkaste jobbprognoserna.

”Vår rapport visar att arbetsgivare i handeln lämnar en positiv jobbprognos för våren”, säger Lars Forseth. (Bild ManpowerGroup)

Arbetsgivare i parti- och detaljhandeln förväntar sig fler jobbtillfällen under våren. Sysselsättningstrenden för det andra kvartalet ligger på +7 procent, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

”Vår rapport visar att arbetsgivare i handeln lämnar en positiv jobbprognos för våren. Generellt i Sverige ser vi en arbetsmarknad, som digitaliseras i snabb takt, vilket ställer krav på företagsledare att rekrytera talanger med förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter”, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för parti- och detaljhandeln är +7 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig fler jobbtillfällen under våren. Det är en svag ökning jämfört med samma kvartal förra året, då jobbprognosen låg på +6 procent. Sysselsättningstrenden för hela Sverige är +2 procent.

Sju av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Precis som föregående kvartal så återfinns de mest optimistiska arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på +18 procent. Även arbetsgivare i energisektorn lämnar fortsatt starka jobbprognoser. Däremot signalerar arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn att efterfrågan på arbetskraft minskar under det kommande kvartalet.

”Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper, som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning”, säger Lars Forseth.

Här är branscherna med starkast jobbprognoser:
1. Hotell- och restaurangbranschen +18 procent
2. Energisektorn +14 procent
3. Parti- och detaljhandeln +7 procent
4. Transport- och logistiksektorn +6 procent

Hela Arbetsmarknadsbarometern (engelska) kan du läsa via pdf-filen nedan.

Ladda ner PDF: arbetsbarometer-rapport.pdf


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
detaljhandel Övrigt undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK