...
Dricksvatten på flaska innehåller mikroplaster
Dricksvatten, förpackat i plast- eller glasflaskor, innehåller väsentliga mängder mikroplastpartiklar, enligt en universitetsstudie i USA.

Dricksvatten, buteljerat på plast- eller glasflaskor, innehåller signifikativa mängder av mikroplaster. Det visar en forskningsrapport från State University of New York i Fredonia, USA.

Vid en vetenskaplig undersökning, på uppdrag av Washingtonbaserade Orb Media, analyserades 250 flaskor med buteljerat vatten. Flaskorna kom från 19 orter i nio länder, fördelade på fem kontinenter. Brasilien, Kina, Indien, Kenya, Mexico, Thailand och USA var några av länderna, varifrån man hämtat in buteljerat dricksvatten till studien.

Elva ledande dryckesproducenter fanns representerade bland de undersökta produkterna, bland dem globala namn som Danone, PepsiCo, Coca-Cola, Nestlé och Gerolsteiner. Bland de undersökta varumärkena fanns dricksvatten som Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Gerolsteiner, Pure Life, San Pellegrino, m fl.

Forskarnas studie visade att i 93 av de 250 undersökta flaskorna innehöll vattnet så kallade mikroplaster i form av polypropen, nylon och PET. Den genomsnittliga mängden mikroplaster för hela det undersökta partiet var 325 partiklar per liter vatten, enligt ett pressmeddelande från Orb Media.

Merparten av de undersökta flaskorna var tillverkade av plast och resten av glas. Mikroplaster upptäcktes i såväl plast- som glasflaskorna.

Flera av de berörda varumärkesägarna har gjort egna tester och undersökningar, sedan resultatet av State University of New Yorks studie blev känt.

Tyska Gerolsteiner rapporterar sålunda att man vid sina egna tester funnit ”väsentligt lägre mängd mikroplaster per liter” i sitt buteljerade dricksvatten.

Även Nestlé testade ett antal flaskor med eget buteljerat dricksvatten och fann betydligt lägre halter mikroplaster än de amerikanska forskarna.

”Vi testade ett halvt dussin flaskor från tre olika platser och hittade noll till fem mikroplastpartiklar per liter vatten”, säger Nestlés kvalitetschef Frederic de Bruyne.

Samtliga berörda tillverkare och varumärkesägarehar har poängterat att man till punkt och pricka följer de bestämmelser och riktlinjer för produktion, tappning, etc., som satts upp av respektive lands regeringar och myndigheter.

Brittiska tidningen The Guardian rapporterar om en liknande undersökning, som utförts av forskaren Abigail Barrows vid Ocean Analytics, USA, på uppdrag av miljöorganisationen Story of Stuff. Här fann man mikroplaster i dricksvattnet hos 19 varumärken, samtliga hemmahörande i USA.

Enligt Abigail Barrows finns det flera olika sätt och vägar för mikroplastpartiklarna att hamna i det buteljerade vattnet.

”Mikroplastpartiklar är så små och lätta att de enkelt kan bli luftburna. Kontaminering i dricksvatten kan ske såväl utanför som inne i fabriker och tappstationer. Partiklarna kan till exempel komma från fläktar eller personalens kläder”, säger Abigail Barrows.

Anca Paduraru, som är talesman för EU-kommissionen i frågor kring livsmedelssäkerhet, säger att det finns inga specifika bestämmelser i Europa som reglerar förekomsten av mikroplaster i buteljerat dricksvatten.

”Men lagstiftningen säger tydligt att det inte får finnas några föroreningar i vattnet”, säger Anca Paduraru.

Enligt Orb Media finns det inte heller i USA några specifika regler och bestämmelser kring förekomst av mikroplaster i drycker och livsmedel.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-16

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK