...
"Too Good To Go"-kassarna ger mindre matsvinn på norska mackar
Vid 72 Circle K-mackar i Norge kan kunderna hjälpa till att minska matsvinnet genom att köpa en ”Too Good To Go”-bärkasse med mat. (Bild Johnny Syversen)
Stationsföreståndare Bekim Istrefi på Circle K Brynseng i Oslo ger en Too Good To Go-bärkasse med baguetter och kakor till en kund. (Bild Johnny Syversen)

”Too Good To Go” är ett koncept mot minskat matsvinn som finns i flera länder. Systemets speciella bärkassar är nu populära bland norska Circle K-kunder.
Konceptet bygger på att kunder via en mobilapp beställer och köper en ”Too Good To Go”-kasse med mat, som annars skulle ha kastats. Inte mindre än 460.000 olika ”maträddare” i form av butiker, matställen, kaféer, bagerier och bensinstationer är anslutna till systemet


I Norge har konceptets speciella bärkassar blivit populära bland konsumenter, som besöker företaget Circle K:s bensinstationer. För närvarande är 72 norska Circle K-stationer, fördelade över hela Norge, med i systemet och antalet ökar för varje dag.

”Att kasta duglig mat är slöseri med resurser och bra produkter. Vår ambition är att våra stationer ska kasta minsta möjliga mängd mat varje dag. Därför är vi glada för att så många kunder hjälper oss att rädda mat, som annars skulle blivit avfall. Varje dag blir jag kontaktad av nya stationer, som vill vara med i denna viktiga miljöaktion”, säger Alexander Bettum vidi Circle K Norge.

Bendik Walderhaug, som är rådgivare hos Too Good To Go, tror att Circle K skickar en mycket viktig signal, när de som stor aktör tillämpar konceptet för att minska matsvinn och klimattryck.
 
”När Circle K vågar gå i spetsen bland bensinbolag, visar de samtidigt vägen för andra branschaktörer. Så småningom tror vi att detta kan bidra till att konceptet blir tillgängligt för alltfler människor. De allra flesta människor är överens med vår grundläggande idé, att det är meningslöst att kasta bra mat”, säger Bendik Walderhaug.

Alexander Bettum i Circle K berättar om en oväntad vinst, som anslutna norska mackar börjat göra, sedan man inlett samarbetet med Too Good To Go.
 
”Alla våra stationer följer de regler för stekning, bakning, etc, som vi upprättat för att minska matswvinnet. Men de stationer, som ingår i Too Good To Go-systemet, är nu ännu bättre på att planera sin matproduktion än de som står utanför systemet”, säger Alexander Bettum.

En typisk ”Too Good To Go”-bärkasse på en Circle K-mack kan exempelvis innehålla en bakad baguette, några frallor och en kaka. Priset är 39 norska kronor och bärkassen kan inhandlas vid förutbestämda tider på mackarna. Motsvarande ordinarie pris för de ingående produkterna ligger enligt Circle K på mellan 100 och 140 norska kronor,

Circle K Norge har nu undertecknat ett avtal, som innebär att företaget är ett av flera stora norska företag, som förbinder sig att bidra till att matsvinnet i Norge är halverat år 2030.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bärkassar Livsmedel matsvinn Miljö Norge Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK