...
Utredare varnar för plast som marknadsförs som nedbrytbar
Regeringens plastutredare Åsa Stenmarck varnar för plast som marknadsförs som nedbrytbar. (Bild fr TV4 Play)
”Rapporten förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast”, säger miljöminister Karolina Skog. (Bild Regeringen)

Regeringens plastutredare, Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet, konstaterar i en delrapport till miljöminister Karolina Skog, att de plaster, som kallas nedbrytbara, orsakar samma skador på marin miljö som konventionella plaster.

Regeringen tillsatte i höstas en utredning, som ska se över möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter. Utredningen redovisar nu en del av uppdraget, som bland annat berör frågan om nedbrytbarheten av plast i miljön. Utredaren Åsa Stenmarck konstaterar att de plaster, som omnämns som nedbrytbara, inte är det i naturlig miljö utan kräver specifika förhållanden för att brytas ned, främst industriell kompostering. De orsakar därmed samma skador på marin miljö som konventionell plast.

Åsa Stenmarck konstaterar att olika begrepp, som används i marknadsföringen av plast, riskerar att felaktigt leda till att konsumenter tror att plasten är nedbrytbar i miljön. Det handlar främst om begreppen ”bioplast” och ”bionedbrytbar”. Detta befaras kunna leda till ökad oaktsamhet och ökad nedskräpning.

I delrapporten redovisar Åsa Stenmarck även en lista på vanligt förekommande föremål, som dessutom utgör risk för skador på det marina djurlivet. Exempel på skräpföremål i listan är cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger, sugrör, förlorade fiskeredskap samt plastskräp från industriell verksamhet.

”Utredaren bekräftar den föraning jag haft, om att det än så länge inte finns några plaster, som är nedbrytbara på riktigt i naturen. Det förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast och förhindra att den hamnar i miljön”, säger miljöminister Karolina Skog i en kommentar.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplaster IVL Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK