...
BillerudKorsnäs lanserar sin upplösningsbara cementsäck
BillerudKorsnäs lanserar nu formellt den upplösningsbara cementsäcken D-sack.

BillerudKorsnäs lanserar nu formellt den upplösningsbara och pappersbaserade säcken D-Sack®, avsedd för cement och andra byggnadsmaterial. Säcken löses upp i en konventionell mixer och det biobaserade kolet i papperet fångas i själva konstruktionen.
D-sack utvecklades 2015 i samarbete med LafargeHolcim, en global ledare inom byggmaterialindustrin, och den vann ett prestigfyllt innovationspris av Pulp & Paper International i oktober 2015 (läs HÄR).


BillerudKorsnäs skriver att D-Sack är ett utmärkt exempel på potentialen i att utmana konventionella förpackningar med en hållbar framtid som mål. Genom att utforska hållbarhetsprestandan hos BillerudKorsnäs-produkter längre fram i värdekedjan, det vill säga under och efter användning av förpackningen, uppträder nya spännande möjligheter till värdeskapande. Därför har BillerudKorsnäs framgångsrikt byggt upp ett säcklaboratorium där D-Sack utvecklades.

”Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation, som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim. Laboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin”, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör, Sack Solutions på BillerudKorsnäs.

Cementsäcken, som BillerudKorsnäs kallar ”vår första klimatpositiva förpackning”, har flera betydande fördelar jämfört med konventionella cementsäckar. Säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid, samtidigt som man säkerställer en renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats.

Förutom ovanstående fördelar är D-sack överlägsen konventionella cementsäckar, när det gäller klimatprestanda. En livscykelanalys utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att D-sack fångar koldioxid över ett hundraårsperspektiv, vilket innebär att den är klimatpositiv. Anledningen är att koldioxiden, som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen, när säcken bryts ner i blandaren.

”Vi tror på möjligheten att utveckla befintliga lösningar ytterligare, både i vår verksamhet och inom förpackningsindustrin. Koncept som D-Sack, det vill säga resultat av innovativitet och samarbete, stärker vårt bidrag till en hållbar framtid”, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-03-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs Förpackningsutveckling Industri IVL Miljö Övrigt Pappersförpackningar Pulp & Paper Säckfyllning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK