...
Limpunkter håller ihop Carlsbergs nya sexpack
Carlsberg lanserar multipackskonceptet Snap Pack, där ölburkarna i exempelvis en sexpack hålls samman endast av några små limpunkter mellan burkarna.
”Med Snap Pack visar vi att vi är modiga nog att anta nya utmaninagar ”, säger Myriam Shingleton, utvecklingschef vid Carlsberg-koncernen.

”Det krävdes omfattande tester för att hitta det rätta limmet”, säger Norbert Pastoors, VD för NMP Systems.

Carlsberg lanserar en ny typ av multipack för metallburkar med öl och andra drycker, där endast små limpunkter håller samman dryckesburkarna!
Tekniken är utvecklad av NMP Systems, som är ett helägt dotterbolag inom tyska förpackningsmaskinkoncernen KHS GmbH Group. Konceptet kallas ”Snap Pack” och marknadsförs under varumärket Nature MultiPackTM.


Tekniken med limpunkter, som håller ihop en multipack har tidigare använts på PET-flaskor, men nu blir det första gången, som den används på dryckesburkar av metall.

drinktec i München i november i fjol presenterades konceptet och den speciella maskin, som NMP Systems byggt för ändamålet.

”Utveckling av nya produkter och förpackningar är inget självändamål för Carlsberg – vi är alltid inriktade på kundens behov och önskningar. Och med Snap Pack visar vi att vi är modiga nog att anta nya utmaninagar – så länge de är fördelaktiga för de människor som köper våra produkter”, säger Myriam Shingleton, utvecklingschef vid Carlsberg-koncernen, och tillägger att Snap Pack-konceptet passar perfekt in i Carlsbergs uthållighetsprogram ”Together Towards ZERO”, som bland annat går ut på att reducera koldioxidutsläpp och minimera förpackningsavfall, etc.

Snap Pack-konceptet kommer att användes till flera olika typer av Carlsbergs multipacks. Dels den traditionella sexpacken med 2 x 3 burkar, men också en mindre fyrpack på 2 x2 burkar. Dessa båda multipacks förses med ett enkelt, fastlimmat bärhandtag. Carlsberg ska också använda Snap Pack-tekniken på multipacks med 1 x 4 respektive 1 x 3 burkar. Till dessa både multiförpackningar används inget bärhandtag.

För att hålla ihop burkarna används endast ett par limpunkter mellan burkarna, Limmet är speciellt utvecklat för att garantera att burkformationen hålls samman under transport, lagring, etc. Samtidigt är det enkelt för konsumenten att skilja på burkarna genom en enkel vridning.

”Att utveckla ett lim, som fungerar på burkarnas tryckta och lackerade metallytor var en större utmaning än att utveckla limmet till PET-flaskorna.  Det krävdes omfattande tester för att hitta ett lim, som klarar staplings- och palletteringsprocesserna och andra logistiska påfrestningar”, säger Norbert Pastoors, VD för NMP Systems och dessutom chef för KHS GmbH:s affärsområde Packaging.

Den maskin, som NMP Systems utvecklat för Snap Pack-tekniken, ger Carlsberg en produktionskapacitet på 45.000 burkar i timmen. För att limpunkterna ska fungera måste burkarna, som används, ha en diameter på 54 millimeter och en maxhöjd på 200 millimeter.

Tekniken kan används såväl för burkar med öl som för burkar med kolsyrade läskedrycker, bordsvatten, etc. NMP Systems säger att tekniken även kan användas till applikationer utanför dryckesindustrin, exempelvis till multipacks med aerosolburkar.

-------------------------------------------
Moderbolaget KHS GmbH har sitt huvudsäte i tyska Dortmund, medan dotterbolaget NMP Systems GmbH, som marknadsför Nature MultiPack™ och Snap Pack-tekniken, är beläget i Düsseldorf.
KHS GmbH är en ledande tillverkare av fyllnings- och förpackningssystem för drycker, livsmedel och andra produkter.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-04-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Carlsberg Dryckesburkar Dryckesförpackningar förpackningslim KHS konsumentförpackningar Metallförpackningar Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK