...
Mondi utvecklade biobaserad kaffeförpackning till Paulig
Kati Randell, Pauligs chef för strategisk förpackningsutveckling, är glad över den nya biobaserade kaffeförpackningen. (Bild Paulig)
Kati Randell, Paulig, övervakar provkörning med det nya biobaserade laminatet i oktober 2017. (Bild Paulig)

Pauligs förpackning med kvalitetskaffet Mundo är nu försedd med ett bioplastbaserat laminat som ger barriärskydd mot bland annat syre och ljus.

Österrikiska pappers- och förpackningskoncernen Mondi har hjälpt finska Paulig Group att ta fram en ny bioplastbaserade kaffeförpackning.
Den nya förpackningen används till Pauligs varumärke Mundo, som är ett FairTrade- och Organic-certifierat kvalitetskaffe. Förpackningen har fått ett biobaserat laminat, som består av en blandning av standard polyeten (PE) och bioplast-PE, tillverkad av sockerrör.


Den första kontakten mellan Mondi och Paulig togs hösten 2016, då Paulig undrade om Mondi kunde komma upp med ett förpackningsmaterial med lägre koldioxidavtryck än det Paulig för tillfället använde.

”De senaste åren har vi minskat laminattjockleken med tio procent per förpackat kilo kaffe, men vi ville ta vårt engagemang för hållbarhet längre än så”, förklarar Kati Randell, Pauligs chef för strategisk förpackningsutveckling.

Från början hade Paulig tankar på att man ville ha ett biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial, men man insåg snart att ett förnybart biobaserat material hade större potential att minska CO2-avtrycket.

”Mondi svarade snabbt på våra behov och utvecklade ett alternativt biobaserat PE-material – tillverkat av sockerrör – för vårt kaffemärke Mundo på drygt sex månader”, säger Kati Randell.

De nya kaffeförpackningarna kommer ut i detaljhandeln nu under våren 2018.

Pauligs mål är nu att senast år 2025 har ersatt allt fossilbaserat material, inklusive konventionell PE, i företagets kaffeförpackningar med förnybara alternativ.

”Vi hoppas kunna fortsätta vårt samarbete med Paulig och öka populariteten hos biobaserad PE”, säger Christian Höglund, affärsutvecklingschef på Mondi Consumer Goods Packaging.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-04-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Barriär Biomaterial Bioplaster bioråvara Finland Livsmedel Livsmedelsförpackningar Mondi Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK