...
Holland planerar förbud mot oxo-nedbrytbar plast
Så kallade oxo-nedbrytbara plaster bryts inte ner fullständigt utan endast till små, ofta mikroskopiska, plastfragment och –partiklar.
”Om dessa plaster inte längre får tillverkas, kan de inte heller komma ut i vår miljö”, säger Suzanne Kröger från partiet GroenLinks, som lagt fram förslaget om totalförbud mot oxo-nedbrytbara plaster.

I det nederländska parlamentet har lagts fram ett förslag om totalt förbud mot s.k. oxo-nedbrytbara plaster, vilka bryts ner till små plastfragment, som förorenar miljön.
Frankrike och Spanien har tidigare genomfört åtgärder för att begränsa produktion och användning av förpackningar tillverkade av oxo-nedbrytbara plast.


”Ett förbud mot oxo-plaster är ett viktigt steg i kampen mot plastföroreningar”, säger Suzanne Kröger, som är medlem av det nederländska parlamentet och partiet GroenLinks, som lagt fram förslaget.

Det holländska förslaget, som sägs ha fullt stöd i parlamentet, kommer som en följd av att EU-kommissionen tidigare i år meddelade att man har planer på att begränsa användningen av oxo-nedbrytbara plaster i Europa.
Men Holland vill gå ett steg längre och totalförbjuda produktion, försäljning och användning av produkter helt eller delvis tillverkade av oxo-nedbrytbara plaster.

”Om dessa plaster inte längre får tillverkas, kan de inte heller komma ut i vår miljö”, säger Suzanne Kröger.

Användningen av oxo-nedbrytbar plast för påsar, flaskor, etiketter, mm. ökar i vissa delar av världen. Dessa plaster är oftast tillverkade av konventionella fossila plaster, där man tillsatt kemiska ämnen, som gör att plasterna bryts ner, när de exponeras för UV-ljus, syre och värme.

Till skillnad från bionedbrytbara plaster – i regel så kallade bioplaster, tillverkade av växtråvaror eller andra organiska råmaterial – vilka bryts ner fullständigt och inte lämnar några rester kvar, så bryts alltså oxo-nedbrytbara plaster inte ner fullständigt utan lämnar kvar små, ofta mikroskopiska, plastfragment. Dessa rester förorenar miljön inte minst genom att sköljas ut i hav och oceaner. De mikroskopiska plastfragmenten kan också ”osynligt” (luftburna, via fläktar, kläder, etc) komma in i oönskade miljöer och lokaler, där de kan kontaminera livsmedel, läkemedel och andra känsliga produkter.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-04-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial Bioplaster EU Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK