...
Plastskräp allt vanligare längs Sveriges stränder
Mängden plastskräp på svenska stränder ökar, enligt Skräprapporten från Håll Sverige Rent. (Bild Håll Sverige Rent)
”Vi människor måste ändra våra beteenden och sluta skräpa ner”, säger Johanna Ragnartz.

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, visar årets Skräprapport från Håll Sverige Rent, som släpps i dag.

”Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen”, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Av det skräp som hittades på svenska stränder under 2017 bestod 70 procent av plast, en ökning från 63 procent 2015. Det visar en analys av skräpmätningar på tio svenska stränder längs ost- och sydkusten som Håll Sverige Rent har genomfört på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Liknande mätningar längs västkusten visar på samma trend.

Att plasten oroar svenska folket är mycket tydligt. Mer än tre fjärdedelar, eller 76 procent, av befolkningen tycker att plast i havet är ett mycket stort problem, visar en Sifo-undersökning som Håll Sverige Rent beställt och presenterar i Skräprapporten.

”Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner”, säger Johanna Ragnartz.

Vanligaste skräpet på stränderna är oidentifierbara plastföremål, exempelvis plast som fragmenterats till små delar. Fragmenterat skräp är en av de vanligaste orsakerna till mikroplast i havet. Näst vanligaste skräpet på stränderna är cigarettfimpar och på tredje plats hamnar plastpåsar. Om du vandrar på en 100 meter lång strand kan du stöta på en plastpåse var 16:e meter...

Läs/ladda ner hela Skräprapporten 2018 som pdf via länken nedan.

 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-04-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Avfallshantering Miljö Övrigt Plast plastavfall plastpåsar undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK