...
Nytt rekord – vi pantade 183 förpackningar per person i fjol
I fjol pantade vi i Sverige i snitt 183 förpackningar per person. (Bild Tomra)
Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och smidigare för konsumenterna att panta mera”, säger Katarina Lundell.

Vi fortsätter att bli ännu bättre på att panta i Sverige. I snitt pantade vi under förra året 183 förpackningar per person, omkring 1,85 miljarder dryckesburkar och PET-flaskor sammanlagt, vilket är nytt rekord. Under de senaste tio åren har vi pantat ofattbara 17 miljarder förpackningar. En färsk SIFO-undersökning visar också att svenska folket är nöjda med pantsystemet. 

Hela 85 procent av alla PET-flaskor och dryckesburkar i metall, som säljs i Sverige, pantas idag.

”Att svenska folket är så bra på att panta sina burkar och flaskor innebär att nästan 17.000 ton aluminium och drygt 20.000 ton PET-material återvinns och kan bli till nya burkar och flaskor, om och om igen”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera vid Returpack.

Returpacks fabrik i Norrköping är en av Europas största återvinningsanläggningar för burkar och PET-flaskor. Alla pantade burkar blir till nya: aluminiumburken är en evighetsförpackning som har möjligheten att återfödas i all oändlighet. När man återvinner aluminium används bara 5 procent av den energi, som skulle ha förbrukats vid nytillverkning. 

När en PET-flaska pantas återinförs den i ett kretslopp, där materialet används vid tillverkning av nya flaskor, men även andra produkter. Vid återvinning av PET-flaskor gör man flakes, som bearbetas till granulat. Dessa flakes används till största delen till nya dryckesförpackningar, eller andra förpackningar. En mindre del blir till fiber, som används till produkter som fleecetröjor, stoppning i möbler, jackor och sovsäckar. Vid tillverkningen av nya PET-flaskor används återvunnet material men även en liten mängd nytt råmaterial. 

De regelbundna SIFO-undersökningar, som Pantamera genomför, visar att vi i Sverige blir allt mer positivt inställda till pantning och det svenska pantsystemet. Det bekräftas också av den höga pantningsgraden.  

Fler än tidigare tycker att pantautomaterna fungerar bra och att det är rent och fräscht runt automaten. En viktig del av arbetet för Pantamera och alla butiker, som har pantautomater, är också att se till att det är enkelt, lättillgängligt och trevligt att panta. Vid sidan av pantpengen är miljöaspekten den främsta anledningen till att vi pantar idag. 

”Under de senaste åren har vi tillsammans med dagligvaruhandeln bytt ut gamla pantmaskiner runtom i landet, ett arbete som vi precis slutfört. Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och smidigare för konsumenterna att panta mera”, säger Katarina Lundell.  

Några fakta:
* Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2017: 183 (2016: 177) 
* Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2017: 1.856.328.599 (med saft) 1.847.237.186 (utan saft). Saftprodukter har frivilligt kunnat anslutas till pantsystemet sedan 2015. 
* Under de senaste 10 åren har vi pantat och materialåtervunnit 17 miljarder förpackningar och på så sätt sparat energi motsvarande 3,3 miljarder kWh. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-03

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK