...
Ökad andel “oceanplast” i Dells datorförpackningar
Det stötdämpade plasttråget till laptopen XPS 13 notebook är delvis tillverkat av återvunnet plastavfall, som annars skulle hamnat i havet.
”Vi kan nu ta ett viktigt första steg mot friskare hav och oceaner”, säger Oliver Campbell. (Bild Dell Technologies Inc)

Globala datortillverkaren Dell Technologies Inc fortsätter att använda insamlad ”oceanplast” i förpackningar. Hittills har man använt drygt 7,25 ton plastavfall, men räknar med att tiodubbla den mängden de närmaste åren.

Det var i början av förra året, som Dell startade ett återvinningsprogram, där man började använda plastavfall, insamlat på Haiti, i sina stötdämpande plasttråg till sin laptopdator XPS 13 notebook. (Läs HÄR)

Oliver Campbell, som är Dell Technologies globala chef för upphandling och förpackningar, säger att man sedan starten har använt cirka 16.000 pounds (ca 7,257 ton) av sådant insamlat plastavfall, som annars skulle förorenat hav och oceaner.

Den första användningen av ”oceanplasten” blev alltså det stötdämpande plasttråget till en av Dells många laptop-modeller och Oliver Campbell säger nu att man hoppas kunna använda ”oceanplast” i betydligt fler förpackningsapplikationer. Han säger också att Dell siktar på att använda tio gånger mer sådan plast de närmaste åren, vilket alltså skulle innebära en mängd plastavfall på cirka 73 ton.

Dell planerar nu att flytta insamlingen av presumtivt ”oceanplastavfall” till Indonesien, vilket skulle ge en fördelaktigare insamlingsekonomi.

”Vi vill visa att våra ansträngningar är ekonomiskt genomförbara och inte bara något som ger en gott intryck och sedan kollapsar under ett ekonomiskt tryck”, säger Oliver Campbell.

Dell har noga undersökt tillgången på plastavfall och på ekonomin kring insamlingsmöjligheterna i Indonesien och funnit att användande av indonesiskt plastavfall i Dells förpackningsapplikationer kostnadsmässigt är i paritet med användandet av jungfrulig plast.

”Den kostnadsförmånen betyder enormt mycket för oss och vi kan nu ta ett viktigt första steg mot friskare hav och oceaner”, säger Oliver Campbell.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar tråg världshav

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK