...
DuraSense från Stora Enso ersätter fossilbaserad plast
DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer och polymerer, mm.
”Med DuraSense kan man få en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, säger Jari Suominen.

”Våra biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger ”, berättar Patricia Oddshammar.

Nu lanserar Stora Enso sina träbaserade biokompositer under varumärket DuraSense™ by Stora Enso

Under varumärket ”DuraSense™ by Stora Enso” lanserar Stora Enso träbaserade biokompositer, som ska kunna användas som förnybar ersättning för plastprodukter.
Biokompositerna tillverkas vid Hylte bruk i Småland och är resultatet av den investering på 12 miljoner euro, som Stora Enso offentliggjorde i början av förra året. (Läs HÄR)


Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man med lanserandet av DuraSense tar ytterligare ett steg mot att ersätta fossilbaserade material med förnybara alternativ och att DuraSense riktar sig till företag som vill ha ett högpresterande, hållbart och biobaserat alternativ till plast.

DuraSense-produkterna lämpar sig för en mängd olika användningsområden, från konsumentvaror till industriprodukter. Typiska användningsområden omfattar möbler, pallar, handverktyg, fordonsdelar, leksaker samt skönhets- och livsstilsprodukter, köksredskap och flaskkorkar.

”Att minska mängden plast och ersätta den med förnybara och spårbara material är en process som sker gradvis. Med DuraSense kan vi erbjuda kunderna träfiberbaserade alternativ, som ger högre hållbarhet och – beroende på produkten – en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, berättar Jari Suominen, chef för divisionen Wood Products inom Stora Enso.

Produktionen av biokompositer inleddes tidigare i år vid Hylte bruk. Vid full produktion kommer brukets årliga tillverkningskapacitet att vara 15.000 ton, vilket gör det till den största dedikerade tillverkningsenheten av fiberkompositer i Europa.

DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser, som gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä. Med DuraSense är det även möjligt att kombinera fibrer med återvunna eller biobaserade polymerer för att skapa ytterligare miljöfördelar.

Stora Ensos skriver att med DuraSense™ Eco100, som är en av produktkvaliteterna och baseras på träfibrer och biopolymerer, blir det till exempel möjligt att helt ersätta fossilbaserad plast till ett konkurrensmässigt pris.

”Prisvärd hållbarhet och miljöfrågor blir allt viktigare för konsumenterna. DuraSense kan minska konsumtionen av plastmaterial med upp till 60 procent, medförande att mindre mikroplast hamnar i naturen. Stora Ensos biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger eller återvinnas tillsammans med andra plastmaterial, alternativt energiåtervinnas i slutet av produktens livslängd”, förklarar Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial Bioplaster bioråvara DuraSense Miljö Övrigt Plast Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK