...
Centerpartiet vill förbjuda bestick och sugrör av plast
”Plastnedskräpningen är en enorm kostnad för samhället och dessutom ser det fult ut”, säger Rickard Nordin.

Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin säger till TV4 Nyheterna att partiet vill ta krafttag mot nedskräpningen och användandet av engångsartiklar av plast. Centerpartiet vill bland annat förbjuda plastbestick och sugrör av plast.

”Vi ser det här som ett enormt problem. Det finns 150 miljarder ton plast i haven. En miljon fåglar och mer än 100.00 vattenlevande däggdjur dör varje år. Det är en enorm kostnad för samhället och dessutom ser det fult ut”, säger Rickard Nordin till TV4.

Partiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till år 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä. Centern menar att den initiala högre kostnaden skulle gynna samhället i längden:

”Nedskräpningen i samhället kostar väldigt mycket pengar varje år, så det här skulle bli en vinst för samhället”, säger Rickard Nordin till TV4.

------------------------------------------------
Redaktionell fotnot: Siffran 150 miljarder ton plast i haven, som Rickard Nordin nämner och som även står på Centerpartiets hemsida, är en kraftig överdrift!
Den verkliga mängden plastavfall i haven är troligen bara en tusendel av detta, eller ännu mindre, dvs 150 miljoner ton plast eller mindre. En ansenlig mängd plastavfall, helt klart, men alltså långt från de 150 miljarder ton som Centerpartiet påstår. Den siffran blir dessutom ännu mer osannolik mot bakgrund av att det produceras cirka 300 miljoner ton plast om året i världen...
Om Centerpartiet förväxlat miljoner med miljarder låter vi vara osagt, men som politiskt parti borde man ha bättre faktakoll!

Redaktionell fotnot/2:
Vi skrev ett mail till Centerpartiet och påtalade felaktigheterna kring mängden plast i haven, som stod att läsa på deras hemsida och som deras talesman uppgett i TV4.
Och ganska omgående svarade partiet och bad om ursäkt för felaktigheterna och ändrade uppgifterna på hemsidan, så att det nu står ”150 miljoner ton plast i haven” och inte ”150 miljarder ton” som tidigare uppgavs.
Tack för snabb respons och rättelse, C!
 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Engångsförpackningar Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK