...
Kubformad kartongförpackning alternativ till vakuumpackat kaffe
Med sina utmärkta barriäregenskper och ett effektivt återförslutbart plastlock blir förpackningskonceptet InlineCan ett alternativ till vakuumförpackningar för malet kaffe.
I den specialutvecklade fyll- och förslutningsmaskinen fylls de tomma kartongkuberna med malet kaffe och kvävgas, innan de försluts.

Tyska Optima Packaging Group har tillsammans med kaffeleverantören NewCoffee GmbH och kartongkonverteraren Hörauf utvecklat en barriärförsedd och kubformad kartongförpackning som blir ett alternativ till traditionella vakuumförpackningar med malet kaffe.

”Det tog flera år av intensivt samarbete med Optima från första idén till färdig förpackning och nu är vi stolta att kunna presentera resultatet i våra butiker”, säger Michael König, VD för NewCoffee GmbH & Co, som är ett dotterbolag inom tyska livsmedelskedjan Aldi Süd.

Förpackningen, som fått namnet InlineCan, är försedd med ett återförslutbart plastlock och vid fyllningen av det malda kaffet i en speciellt utvecklad Optima CFS-maskin tillsätts livsmedelsgasen kväve, innan förpackningen blir hermetiskt tillsluten.

Livsmedelgasen ger kaffet extra lång hyllivstid och den specialutvecklade aluminiumbaserade barriären i kartongkuben och det integrerade tättslutande plastlocket gör att kaffet håller sig fräscht länge i originalförpackningen och inte behöver flyttas över till en speciell kaffeburk, etc. Enligt Optima är barriären alltså också så effektiv att förpackningen kan ersätta traditionella vakuumförpackningar för malet kaffe.

”Med InlineCan och vår Optima CFS-maskin möter vi marknaden behov och efter flera års utveckling är nu InlineCan redo för framgång inom kaffebraschen”, säger Ulrich Burkart, försäljningschef för Food Solutions hos Optima.

Den speciella kubformen hos InlineCan gör enligt Optima att det malda kaffet är lätt att helt få ut ur förpackningen. Kubformen med sex lika stora ytor ger också gott om utrymme för grafisk utformning, konsumentinformation, etc, InlineCan kan tillverkas i olika storlekar, vilket gör att kaffeleverantören inte behöver låsa sig vid standardvikter som 250 gram, 500 gram, etc. Kubformen är också en utmärkt ”ögonfångare” på butikshyllan.

”Förutom malet kaffe är InlineCan också lämplig för andra kaffeprodukter som hela bönor och snabbkaffe”, säger Ulrich Burkart.

Om InlineCan kan ersätta eller på allvar konkurrera med traditionella vakuumförpackningar för kaffe återstår att se. Den aluminiumbaserade flexibla vakuumpåsen för kaffe etablerades redan på 1960-talet och håller fortfarande ställningen som den vanligaste formen för kaffeförpackning. Optima Packaging Group är dock hoppfulla – flera andra kaffeleverantörer har frågat om den nya kartongförpackningen. Optima-teknikerna fortsätter dessutom att utveckla konceptet och nästa mål är att designa och producera en helt aluminiumfri och återvinningsbar InlineCan.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsutveckling Kartong Kartongförpackningar Livsmedel Livsmedelsförpackningar MAP Övrigt Tyskland

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK