...
Ryktet fortsätter: LyondellBasell lägger rekordbud på Braskem
Enligt uppgifter vill LyondellBasell köpa en majoritetsandel i brasilianska Braskem för rekordhöga 100 miljarder kronor.

Enligt brasiliansk fackpress har nederländska plast- och kemikoncernen LyondellBasell lagt ett rekordhögt bud på São Paulo-baserade Braskem SA, en av världens största tillverkare av oljebaserad polypropen (PP) och polyeten (PE) och dessutom känd som storproducent av sockerrörsbaserad bioplast.

Enligt ekonomimagasinet Valor Economico har LyondellBasell erbjudit sig att betala 11,5 miljarder US-dollar (drygt 100 miljarder kronor) för en majoritetsandel i Braskem SA. Enligt uppgifter i tidningen avser budet Braskems huvudägare Odebrecht SA:s andel, som uppgår till 50,1 procent av Braskems röstberättigade aktier.

Redan för drygt ett halv år sedan kom ett bestämt rykte om att LyondellBasell lagt ett bud på Braskem SA. (Läs HÄR). Detta förnekades dock av Braskems huvudägare Odebrecht SA. Men ryktena tystnade inte och att det fanns en reell substans i dem visade sig inte minst i februari i år, då det blev känt att faktiska förhandlingar mellan de två företagen pågick. Men förhandlingarna avbröts i början av den här månaden, då Odebrecht i stället valde att fokusera på en refinansieringslösning med hjälp av brasilianska banker.

Men nu har alltså ryktet skjutit ny fart och enligt olika källor har alltså LyondellBasell förnyat sitt bud på en majoritetsandel av Braskem.

Noteras kan också att medan de här ryktena (och faktiska förhandlingarna) pågått har LyondellBasell också passat på att köpa Ohio-baserade polymerföretaget A, Schulman Inc. för 2,5 miljarder US-dollar (ca 22 miljarder kronor). Den affären beräknas vara slutförd i juni i år.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplaster biopolyeten Braskem Köp/Försäljning/Samgående LyondellBasell Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK