...
Miljövänlig låda av plast och frökapslar från solros
Polypropenplast plus granulat från solrosfrökapslar bildar ett nytt kompositmaterial, som BITO använder i några av sina lager- och plocklådor.
BITO:s ”solroslåda” används för lagring och plockning av artiklar som skruvar och muttrar, etc.

Företaget BITO Lagersystem, med säte i Helsingborg, lanserar en miljövänlig lagerlåda i ett kompositmaterial, som består av polypropen och granulat från solrosens frökapslar! Tillverkningsmetoden minskar utsläppen av växthusgaser och sparar energi vid tillverkningen, utan att tumma på kvaliteten.

Det nya materialet är en mix av polypropenplast och pulveriserad fiber från solrosens frökapsel (solrosgranulat, SFC). Det sistnämnda är en outnyttjad restprodukt från livsmedelsindustrin, som nu kommer till användning. Blandningen ger ett kompositmaterial, som är både formbart och hållbart, egenskaper som lämpar sig väl för tillverkning av lagerlådor.

”Solroslådan” används för lagring och plockning av artiklar som skruvar och muttrar, etc. Den är utrustad med plockfönster och designad för en snabb, flexibel och ergonomisk plockning. Det finns två storlekar, 4,1 respektive 5,7 liters volym, båda med en lastkapacitet på 15 kilo. Inför lanseringen har BITO genomfört flera tester ute hos kunder med goda resultat.

”Genom att tillsätta solrosgranulat i produktionsprocessen, tar vi ett stort, innovativt steg mot en framtidsorienterad, miljömedveten och hållbar serie lagerlådor”, säger Peter Kerth, produktionschef hos tyska moderbolaget BITO-Lagertechnik Bittmann GmbH.

BITO Lagersystem skriver i ett pressmeddelande att eftersom solrosens frökapslar är en naturlig restprodukt krävs varken extra näringsämnen eller odlingsmark. Genom att använda solroskomposit i tillverkningen sparar man in 130 gram koldioxid per låda, jämfört med standardmodellen i ren plast. Dessutom är produktionstemperaturen lägre, vilket minskar energiförbrukningen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Förpackningsmaterial logistik Övrigt Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK