...
Nya plastfria kartonger från finska Kotkamills
Kartongen ISLA® Duo är utformad för produktion av bägare för kaffe och andra drycker.
ISLA Duo-bägaren är plastfri och kan enkelt återvinnas.

Kartongen AEGLE Barrier Plus är lämplig till förpackningar för fet mat, smörgåsar, bageriprodukter och frysta livsmedel.

Finska kartongproducenten Kotkamills  Oy har lanserat två nya kartongkvaliteter för livsmedelsindustrin. Båda kartongkvaliteterna är fria från plast.
Kartongen ISLA® Duo är utformad för produktion av bägare för kaffe och andra drycker och kartongen AEGLE® Barrier Plus är speciellt lämplig till förpackningar för ett flertal olika livsmedelsprodukter.


Kotkamills skriver i ett pressmeddelande att ISLA Duo är företagets lösning på ett ständigt växande problem. Kartongen innehåller inga plaster eller vax som är skadliga för miljön eller hälsan. En traditionell engångsbägare för kaffe och andra varma drycker innehåller en barriär av plast, som förhindrar absorption av vätskor och fetter. Barriärskiktet i ISLA Duo-produkter är däremot en vattenbaserad dispersionsbeläggning istället för polyetenplast. Att bägaren är plastfri gör att den lätt kan återvinnas vid normal återvinning av papper och kartong och att den värdefulla träfibern kan återanvändas helt. 

”Världsmarknaden för kaffebägare är stor. Bägare med ytterhölje av polyeten kan visserligen återvinnas, men globalt har det varit svårt och ineffektivt på grund av separationsprocessen av plasten. Nu tillhandahåller vi plastfria och lätt återvinningsbara produkter och det är är fantastiskt att Kotkamills kan leda vägen och ändra spelplanen inom dryckesbägare”, säger Kotkamills VD Markku Hämäläinen.

Kartongen AEGLE Barrier Plus är den senaste medlemmen i Kotkamills kartongfamilj AEGLE. Barrier Plus har en bred användning till förpackningar inom livsmedel och lämpar sig speciellt till produkter som fet mat, smörgåsar, bageriprodukter och frysta livsmedel.

AEGLE Barrier Plus innehåller ingen plast, vax eller skadliga flourkemikalier utan har en barriär bestående av en vattenlöslig polymerdispersion. Kartongen är enkel att återvinna som vanligt papper eller kartong, eftersom ingen plast behöver separeras från träfibern.

”Livsmedelsindustrin kräver förpackningslösningar och vårt arbete är att skapa hållbara lösningar, som erbjuder konsumenterna miljövänliga alternativ i deras dagliga liv. Medvetna konsumenter väljer allt oftare lösningar som är hållbara och bättre för miljön”, säger Markku Hämäläinen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-05-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Barriär Finland Kartong Kartongförpackningar Kotkamills Livsmedelsförpackningar Miljö Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK