...
Alternativ till bubbelplast vann Metsä Boards tävling
Bidraget ”Stretching Inner Part” av Iiro Numminen vann prissumman på 10.000 euro (drygt 102.000 kronor).
Hedersomnämnande gick bland annat till Jeroen Caelens  “Plastic banning toilet roll”.

”The Playing nature” – en förpackning för snacks och som kan förvandlas till små dockor för barn att leka med – vann i studentkategorin.

Vinnaren i Metsä Boards internationella designtävling ”Better with Less – Design Challenge” har korats. De inlämnade bidragen höll en mycket hög nivå och juryn fann det vinnande bidraget ”Stretching Inner Part” av Iiro Numminen, vara mycket tilltalande, användbart, lätt att skala upp eller ner samt enkelt att implementera. 

Vinnarbidraget lämnades in i kategorin för e-handel och är en wellpapplådas innerdel, som tillåter produkter av olika form att förpackas utan att använda bubbelplast. Iiro Numminen kommer att få motta priset på 10.000 euro (drygt 102.000 kronor) för sitt tävlingsbidrag.

”Det vinnande bidraget eliminerar på ett bra sätt behovet av värmeformad bubbelplast. Balansen mellan kartongens styvhet och styrkan som krävs för att klara produktens vikt är väl genomtänkt. Utformningen är mycket tilltalande, användbar, möjlig att skala upp eller ner samt lätt att anpassa till många användningsområden”, säger tävlingsjuryns ordförande Cyril Drouet, Design & Innovation Director hos Metsä Board.

Juryn delades också ut ett antal hedersomnämnande. Det första gick till “Plastic banning toilet roll” av Jeroen Caelen. Hans arbete lämnades in i kategorin wild-card. Denna nya typ av förpackning för toarullar består av en sexkantig kartong, vilken också fungerar som hållare för toalettpapperet. Den föll både juryn och en bredare publik i smaken, eftersom den också var publikens favoritdesign

Det andra hedersomnämnandet gick till ”The Moisture face creme cosmetic package” designad av Abdullah Cam. Den återanvändningsbara kartongförpackningen är kombinerad med en löstagbar innerdel i plast. Lösningen gör plastbeläggning eller foliering överflödig vilket förenklar återvinning. 

Pawel Krawczugo plockade hem det tredje hedersomnämnandet med sin design ”TWIST”, en oansenlig men funktionell förpackningsdesign avsedd för kosmetik och andra ändamål. Både det andra och tredje hedersomnämnandet gällde bidrag i kategorin för kosmetik.

Metsä Board erbjöd ytterligare ett pris i form av praktik för en student hos Metsä Boards designteam för förpackningar i Shanghai. Alessandro GrossisThe Playing nature” – en förpackning för snacks och som kan förvandlas till små dockor för barn att leka med – föll juryn i smaken i studentkategorin.

Metsä Boards designtävling ”Better with Less – Design Challenge” syftade till att hitta miljövänliga och funktionella förpackningslösningar till några av världens mest använda och snabbast växande typer av konsumentförpackningar. Tävlingen, som lanserades i november 2017, har inspirerat designers över hela världen. Totalt inkom 302 bidrag från 38 länder. Den internationella tävlingsjuryn bestod av välkända exporter inom förpackningsdesign representerande områden relaterade till förpackning, design, varumärkesstrategi och innovation. 

Mer information om de vinnande bidragen och om finalisterna finns på tävlingens hemsida


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-06-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
design designer förpackningsdesign förpackningstävling Kartong Kartongförpackningar Metsä Board Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK