...
Den lilla flaskan med det starka innehållet fyller 150!
Pepparkryddan Tabasco och dess ikoniska lilla glasflaska fyller 150 år i år. Ardagh Glass har producerat en speciellt jubileumsflaska präglad med ”150th Anniversary” runt flaskans axelparti.
Lyxvarianten Tabasco Diamond Hot Reserve Sauce är också framtagen för att fira 150-års jubileet.

Den lilla glasflaskan med den röda och starka pepparkryddan Tabasco är välkänd för de flesta ”hemmakockar”.  I år fyller Tabasco 150 år och firar bland annat med några specialflaskor.
Varumärket Tabasco ägs av USA-företaget McIlhenny Company i Avery Island, Louisiana, som sedan 1868 marknadsfört Tabasco i små glasflaskor.


Den flytande Tabasco-kryddan tillverkas av en rödpepparsort, som endast växer på Avery Island och som efter mognaden krossas och blandas med salt och därefter får jäsa i träkärl i tre år. Den jästa massan silas och blandas med 10-procentig ättika, innan kryddan tappas på de klassiska glasflaskorna..

Från början använde grundaren Edmund McIlhenny kasserade parfymflaskor, som han fyllde med den starka kryddan och gav till familj och vänner. Från 1868 köpte han in små glasflaskor från en lokal glasleverantör och började sälja till allmänheten. Under de 150 åren har nio olika flaskavarainter utvecklats med präglingar som visas i botten på flaskan.

Den ikoniska lilla flaskan med sin rödvitgröna etikett och röda kapsyl introducerades 1927. Flaskan med sitt röda innehåll säljs nu i 195 länder med märknings-  och infotextvarianter på 25 olika språk och dialekter.

”Sedan starten för 150 år sedan har vi producerat Tabasco-sås på ett mycket ansvarsfullt sätt, där användandet av glasförpackningar bara är en del i vår strategi att minimera vår miljöpåverkan och bevara våra traditioner”, säger Harald Osborn, som är hållbarhetschef vid McIlhenny Company och tillhör femte generationen av McIlhenny-familjen.

För att fira de 150 åren har McIlhenny Company lanserat ett par specialflaskor, där glasproducenten Ardagh Glass fått uppdraget att tillverka en 5 oz ”standard Tabasco-flaska” försedd med präglingen ”150th Anniversary”  runt flaskans ”axelparti”.

McIlhenny Company har också lanserat en lyxig Tabasco-variant kallad ”Diamond Hot Reserve Sauce” i en svart 6 oz-flaska för att högtidlighålla 150-års jubileet. ”Diamant-flaskan” är försedd med guldfolierad ”champagneförslutning” och levereras i en elegant guldfärgad ytterförpackning i kartong.

Enligt informationen på Tabasco-flaskans etikett används kryddan till ägg, kött, tomatjuice och sallader. Kryddan kan droppas i skaldjurssåser, soppor, stuvningar, stek- och grillsåser.

Tilläggas kan att Tabasco är ett måste för den, som vill blanda till en äkta ”Bloody Mary”-drink (eller dess alkoholfira variant ”Virgin Mary”), där Tabasco tillsammans med tomatjuice och Worcestershiresås ger drinken dess rätta sting...


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-06-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ardagh Glas Glasförpackningar Livsmedel Livsmedelsförpackningar Övrigt USA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK