...
Konfirmerat: LyondellBasell förhandlar om Braskem-köp
Nederländska LyondellBasell förhandlar nu om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska Braskem, känt bland annat för sin stora produktion av sockerrösbaserad bioplast under varumärket I´m Green. (Bild Braskem)

Rykten och dementier har avlöst varandra, men nu är det konfirmerat: Nederländska plast- och kemijätten LyondellBasell förhandlar om förvärv av aktiemajoriteten i brasilianska polyeten och bioplastkoncernen Braskem. Förhandlingarna förs mellan LyondellBasell och Braskems majoritetsägare Odebrecht SA.

”Både LyondellBasell och Braskem delar en stark kultur med operativ excellens och värdeskapande innovation. Vi tror att den potentiella kombinationen av LyondellBasells och Braskems kompletterande styrkor, produktportföljer och operativa fotavtryck skulle skapa ett väsentligt värde för våra aktieägare, kunder och anställda.”, säger de båda parterna i ett gemensamt uttalande.

Av uttalandet framgår också att Braskems styrelse och ledning har informerats om de pågående förhandlingarna och att förhandlingarna mellan LyondellBasell och Odebrecht SA är att betrakta som preliminär och inte nödvändigtvis måste sluta med en transaktion.

Parterna slår också fast att man inte avser att lämna någon ytterligare information eller kommentar förrän förhandlingarna är avslutade.

Ryktena om att LyondellBasell vill förvärva Braskem har surrat sedan förra hösten och även om ryktena kommit från säkra källor och insatta experter, så har de hela tiden – fram till nu –  dementerats av framförallt Braskem och Oderbrecht SA.

Några uppgifter om eventuellt förvärvspris har inte lämnats, men ansedda Wall Street Journal har uppgett att LyondellBasell har värderat Braskem till mer än 10 miljarder US-dollar (drygt 88 miljarder kronor). 

En sammanslagning av Braskem och LyoundellBasell skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil polyeten.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-06-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplaster biopolyeten bioråvara Braskem förvärv Köp/Försäljning/Samgående LyondellBasell Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK