...
Pappersbatterier kan bli verklighet i förpackningar
Petter Tammela och Shoko Yamada studerar fibermaterialet som kan bli ett pappersbatteri.
Fibermaterialet testas i laboratoriet.

Pappersbatteriets laddningsförmåga testas.
Fr.v.: Shoka Yamada, Lars Sandberg och Petter Tammela arbetar med att ta fram ett pappersbaserat batteri,. som kan appliceras i smarta förpackningar.

BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet gör verklighet av pappersbatterier, som banar väg för energilagring i förpackningar.  Tillsammans med forskare på Uppsala universitet har BillerudKorsnäs tagit ett viktigt steg mot framtida pappersbatterier.

Grundforskning, baserad på ren cellulosa av alger, har utvecklats till att fungera med samma typ av fiber, som BillerudKorsnäs vanligtvis använder för att tillverka förpackningsmaterial.

BillerudKorsnäs skriver att detta är en utveckling, som öppnar för både billiga och miljövänliga batterier. Målet är att på sikt kunna producera dessa i stor skala och i framtiden kunna använda pappersbatterier för applikationerna inom exempelvis smarta förpackningar.

Utvecklingsarbetet genomförs av en av Sveriges främsta forskargrupper under Maria Strömme och i en helt ny samarbetsform med BillerudKorsnäs som ledande företag inom utveckling av hållbar förpackningsteknik. 

”Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan BillerudKorsnäs och Uppsala Universitet, som resulterat i teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser. Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik. Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform, kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt, som ändå går att producera på ett bra sätt”, säger Lars Sandberg, project manager innovation på BillerudKorsnäs.

På sikt öppnar pappersbatteriet möjligheter att utveckla både smarta och mer hållbara förpackningar. Små pappersbatterier kan tillsammans med sensorer öppna vägen mot förpackningar, som kan spåras genom hela transportkedjan. Till exempel förpackningar som i realtid mäter temperatur eller position och som berättar vad som händer med en vara under transport.

Ett pappersbatteri innebär många nya sätt att använda förpackningar och kan därmed erbjuda spännande möjligheter för förpackningsindustrin och för BillerudKorsnäs kunder, som vill ha system som säkrar kvalitet och leveranssäkerhet. Exempelvis skulle en ljussensor tillsammans med BillerudKorsnäs pappersbatteri kunna tala om var i transportkedjan en produkt försvunnit från sin förpackning.

Med elektroder baserade på cellulosa från träfiber är ambitionen att batteriet framöver ska kunna återvinnas tillsammans med kartongen och göras om till en ny kartong eller pappersbatteri.   

”Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar, som kräver små hållbara strömkällor. I och med möjliggörande av denna typ av hållbara förpackningar ligger arbetet med pappersbatteriet helt i linje med BillerudKorsnäs vision om att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Energilagring i papper istället för exempelvis litiumbatterier möjliggör biobaserade batterier, som kan ingå i cirkulära system, vilket innebär stora hållbarhetsfördelar”, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-08-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs Forskning och utveckling Övrigt Smarta förpackningar Tryckt elektronik Uppsala universitet

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK