...
Flaskor av återvunnen plast ska favoriseras i Frankrike
Statsekreteraren och biträdande miljöministern Brune Poirson har avslöjat några av franska regeringens planer på hur plastanvändning och plastavfall ska minskas.

Frankrike fortsätter att vidta åtgärder för att minska plastavfallet och plastanvändningen i landet. 
En åtgärd, som franska regeringen nu överväger, är att favorisera produkter av återvunnen plast genom att exempelvis se till att flaskor av återvunnen plast blir billigare än motsvarande flaskor av jungfrulig plast.


I en intervju i franska veckomagasinet “Le Journal du Dimanche” avslöjar statsekreteraren och biträdande miljöministern Brune Poirson regeringens fortsatta planer för att minska plastanvändningen. Förutom gynnandet av produkter av återvunnen plast, planerar den franska regeringen även att höja skatterna för avfallsdeponier och sänka skatterna för företag, som sysslar med plaståtervinning. Det sistnämnda skulle innebär stora fördelar för stora franska recyclingbolag som Veolia och Suez, vilka har begärt sådana åtgärder.

Brune Poirson säger att för att kunna se till att mer plastavfall lämnas till återvinning planerar man att införa ett premiesystem som rabatterar produkter av återvunnen plast med upp till 10 procent och på så sätt uppmuntra konsumenterna att återvinna.

”I fortsättningen, när man väljer mellan två exakt likvärdiga flaskor – den ena av jungfrulig plast och den andra av återvunnet material – kommer den av återvunnen plast att vara markant billigare”, säger Brune Poirson.

Den tidigare socialistiska franska regeringen införde år 2016 ett förbud mot plastsugrör, plastbägare och plasttallrikar, som ska börja gälla i januari 2020. Den nya regeringen under president Emmanuel Macron har deklarerat att man siktar på 100-procentig plaståtervinning år 2025. President Macron har dock avslagit förslaget att införa ett pantsystem på plastflaskor, något som ju finns i många andra europeiska länder.

Enligt Brune Poirson kommer den franska regeringen i början av nästa år att presentera fler och mer specificerade åtgärder för hur man ska hantera platsproblemet och minska plastavfallet i landet.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-08-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK