...
Förpackningsvärlden sörjer: Lars G. Wallentin avliden
Nestorn och förpackningsgurun Lars G. Wallentin har gått bort. Han blev 79 år.

En nestor inom den globala förpacknings- och designvärlden har gått bort. Lars G. Wallentin har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Lars föddes i Halmstad och gick grafisk utbildning på Grafiska Institutet i Stockholm, som var en statlig högskola för utbildning inom reklam. 
I mitten på 1960-talet flyttade han till Schweiz för ett jobb på Nestlés huvudkontor i Vevey. Där blev han kvar i nästan 40 år, under många år som ansvarig för förpackningsdesignen i koncernen. Han jobbade till exempel med utveckling och kreativa designlösningar för strategiska varumärken som Nestlé, Nescafé, Maggi, Buitoni, Nesquik och KitKat.

För mer än 10 år sedan gick Lars i pension, vilket inte var lika med att han trappade ner, snarare tvärtom. Lars kom att resa kors och tvärs över hela jorden för att hjälpa varumärkesägare att ta fram ny design och inte minst för att stå på scenen och utbilda personal på sitt mycket speciella och humorfyllda sätt. Oftast var åhörarna en viktig del av presentationerna och Lars delade frikostigt med sig av produktprover på sådant han tyckte var bra design. Lars hade helt enkelt förmågan att fånga åhörarnas uppmärksamhet, många gånger utan mikrofonförstärkning, röstresurserna räckte långt.

Jag hade glädjen att ha en nära kontakt med Lars och hans fru Christiane under många år och det blev många och långa samtal om, ja just det, förpackningar och design. Jag förstod snart, att det jag tyckte var bra design inte alls var det, när Lars hade sagt sitt. Lars visste vad som gällde och det var bara att rätta in sig i ledet.

Under många år har Lars också fungerat som skribent åt oss på tidningen nord emballage och bidragit med en rad väl illustrerade artiklar. Dessutom har han alltid ställt upp, när vi behövt hans tjänster på av oss arrangerade konferenser. Givmildhet och hjälpsamhet präglade Lars.

Rätt många månader i år tvingades Lars tillbringa på sjukhus i Schweiz. Jag hade möjlighet att besöka honom i början i sommaren och då såg framtiden trots allt ganska hoppfull ut. Lars var en rastlös person och plågades av att inte ha så mycket att göra i sin sjukbädd – mobiltelefonen, som han tidigare i livet inte varit en flitig användare av, kom att bli en form av räddning, det visade sig ju att den gick bra att både kommunicera och hämta info med.
Lars frågade mig också om han inte kunde få skriva en artikel till nord emballage, det var något att se fram emot i så fall, och jag sa självfallet ja. Tyvärr hanns den aldrig med, den sista punkten sattes på annat sätt.

Branschen har nu förlorat mycket förpackningsdesignkunskap och jag har förlorat en bra vän. Lars anda kommer dock att prägla branschen länge än, hans fyra böcker i favoritämnet förpackningsdesign lever kvar, böcker som översatts både till ryska och kinesiska. 

Lars Wallentin blev 79 år.

Bo Wallteg
Chefredaktör nord emballage


BO WALLTEG

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2018-08-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
design designer förpackningsdesign Förpackningsutveckling Lars Wallentin Nestlé nord emballage Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK