...
Sidel sätter rekord med ultralätt läskedrycksflaska
Sidels nya ultralätta PET-flaska för kolsyrade läskedrycker väger endast 10,5 gram i halvlitersversionen.

Globala Sidel, som ingår i Tetra Laval-gruppen och som är en ledande  leverantör av formblåsningsmaskiner och kompletta fyllningslinjer för dryckesförpackningar i PET, har utvecklat vad man menar är världens lättaste PET-flaska för kolsyrade läskedrycker. Flaskan, som ingår i Sidels ”StarLite”-familj har fått beteckningen UltraLigfht CSD (Carbonated Soft Drinks) och väger endast 10,5 gram i halvlitersversion och 24 gram i 1,5-litersversion.

Utformingen av den nya UltraLight CSD-flaskan innebär en väsentlig reducering av den mängd plastråvaror som behövs , vilket ger användarna möjlighet att marknadsföra billigare läskedrycker utan att ge avkall på förpackningens kvalitet.

”Utvecklingsutmaningen vi ställdes inför var att producera en PET-flaska som uppfyller kraven på fysisk och termisk stabilitet, tålighet mot det inre trycket från kolsyran och användarvänlighet, samtidigt som den skulle erbjuda viss designfrihet för kunden”, säger Sidels förpackningsexpert Laurent Naveau till PackagingInsights.

En traditionell halvliters PET-flaska väger cirka 13,5 gram, medan Sidels nya ultralätta flaska endast väger 10,5 gram, dvs en viktreducering på drygt 22 procent. I 1,5-literversionen väger UltraLight CSD-flaskan 24 gram, som kan jämföras med 28 gram för en konventionell 1,5-liters flaska, alltså en viktminskning med nästan 15 procent.

Sidel menar att den nya ultralätta flskan är speciellt intressant för billighetskedjor som vill erbjuda kolsyrade läskedrycker som kan konkurrera med de stora etablerade varumärkena. Att kunna sänka priset på produkten genom att använda en lättare och billigare flaska blir då intressant för den typen av kunder.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-08-29

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK